More


  Eminescu, aniversat de românii din dreapta Tisei

  =

  tisa

  O amplă manifestare culturală pusă sub semnul poetului nepereche, Mihai Eminescu, s-a derulat sâmbăta trecută în localitatea Apșa de Jos din Ucraina. La iniţiativa Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, prin inimosul om de cultură dr. Ion Mihai Botoş, şi a școlii din Bouțu Mic, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuţi, s-a desfăşurat a IX-a ediţie a concursului literar „Mihai Eminescu”. Concursul a fost precedat de un parastas de pomenire a Poetului, moment desfăşurat la biserica strămoşească din Apșa de Jos. Apoi, la Şcoala de Artă, a urmat concursul propriu-zis, la eveniment participând dascăli şi elevi de la şcolile româneşti din Transcarpatia, din localităţile: Slatina, Strâmtura, Bouţu Mic, Topcino, Cărbuneşti, Podişor, Plăiuţ, Bouţu Mare, Dobric, Apşa de Jos, Biserica Albă, Apșa de Mijloc, dar și concurenți din localitatea Poroșkovo.

  Copiii s-au întrecut în a exprima prin grăire şi simţire frumuseţea versului eminescian, iar un juriu de specialitate, al cărui preşedinte a fost directorul Casei Orăşeneşti de Cultură Negreşti Oaş, Natalia Lazăr, a avut dificila misiune de a desemna câştigătorii.

  Au fost decernate numeroase premii și diplome speciale la categoriile recitare, interpretare muzicală, interpretare dramatică și montaj literar-artistic. Dintre premianţi pot fi amintiţi Simionca Valentina (Slatina), Marina Alexandrina (Plăiuț), Iovdi Anghelina (Apşa de Jos), Bilețchi Ciprian și Ractei Claudiu (Slatina), Vlad Carolina, Pipciac Carolina și Britaniuc Monica (Plăiuț), grupul de volohi (români) din Poroșkovo.

  Premiile au fost oferite de Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, Consulatul General al României la Cernăuți, Asociaţia Culturală „Mara Oaş”. Aniversarea a continuat cu depuneri de flori la bustul Poetului, aflat în localitatea Biserica Albă.
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img