More


  Pompierii voluntari vor să fie profesionişti

  - Advertisement -

  profesionisti

  Cei peste 60 de şefi ai formaţiunilor de pompieri voluntari din comunele judeţului vor să fie plătiţi la fel ca pompierii profesionişti. Şi asta pentru că pompierii voluntari, în general, au aceleași atribuții ca pompierii profesioniști, numai că nu sunt plătiți pentru aceasta, sau sunt plătiţi derizoriu în unele cazuri. Primarii sunt de acord, în principiu, doar că în acest moment consideră că nu există o bază legală.

  Pompierii voluntari, în subordinea primăriilor
  În România, pompierii voluntari sunt constituiți în cadrul Serviciilor de urgență voluntare care sunt structuri specializate, altele decât cele aparținând serviciilor de urgență profesioniste, organizate cu personal angajat și/sau voluntar. Pompierii voluntari fac parte din servicii voluntare pentru situații de urgență (S.V.S.U.), iar activitatea acestora este condusă de către primar, prin consiliile locale. Acolo unde este autospecială pentru stingerea incendiilor, în funcție de posibilități, aceasta este încadrată cu șofer care lucrează în ture de 8 ore sau 12 ore la serviciu, de la caz la caz, iar restul orelor se asigură la permanență de acasă și care este plătit de primărie.

  Şefii de formaţii vor să fie profesionişti
  Şefii formaţiunilor de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă vor să fie încadraţi în muncă precum pompierii profesionişti. O astfel de solicitate este făcută în mod sistematic de către doi reprezentanţi ai şefilor de formaţiuni din judeţ. Este vorba despre inspectorul pentru situaţii de urgenţă Iosif Fieraru din cadrul Primăriei Petreşti şi de către inspectorul pentru situaţii de urgenţă Heinrich Mihai din cadrul Primăriei Sanislău. Cei doi, în calitatea de şefi de formaţiuni SVSU, consideră că prestează aceeaşi activitate ca şi angajaţii profesionişti ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare. Până în prezent, cei doi au făcut mai multe solicitări către instituţiile statului,

  Primarii sunt de acord, dar cer o bază legală
  Majoritatea primarilor de comune sunt de acord cu solicitarea şefilor de formaţiuni SVSU, dar cer o bază legală în acest sens. Mai mult, edilii locali se declară mulţumiţi de activitatea acestora. “Noi, în principiu, suntem de acord cu solicitarea lor. Suntem mulţumiţi de activitatea pe care o fac. Dar ne trebuie o bază legală. În acest sens, i-am rugat să depună o solicitare scrisă către primărie, pe care am trimis-o către Inspectoratul Teritorial de Muncă, pentru a ne da o poziţie oficială şi, eventual, un cadru legal. Căci fără acest cadru legal va veni Curtea de Conturi şi ne va imputa acele sume. Dacă obţinem cadrul legal, vom înainta un proiect de hotărâre către consiliul local ca să ne aprobe sumele în acest sens”, a spus primarul comunei Petreşti, Otto Marchiş.

  Practică unitară în tot judeţul
  Primarul comunei Petreşti, Otto Marchiş, a precizat că un astfel de demers, soldat eventual cu un succes, trebuie extins la nivelul întregului judeţ, astfel încât să devină o practică unitară. De aceeaşi părere este şi prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram. De altfel, Instituţia Prefectului va solicita opinia instituţiilor abilitate pentru a se putea găsi o soluţie la solicitarea şefilor de formaţiuni SVSU.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img