More


  Reacţii la raportul MCV

  - Advertisement -

  Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) dat săptămâna trecută publicităţii (miercuri) de Comisia Europeană a stârnit, deloc surprinzător, reacţii pro şi contra conţinutului său. Este însă o certitudine că România are cea mai bună evaluare de până în prezent şi este pentru al doilea an consecutiv în care Comisia Europeană constată progrese importante în mai multe domenii şi totodată existenţa unui trend puternic pozitiv.

  În pofida acestor realizări, raportul nu menţionează nimic despre o posibilă ridicare a monitorizării în cazul ţării noastre. De altminteri, un sondaj Eurobarometru apărut cu o zi înaintea publicării raportului arată că 73% dintre români consideră că MCV trebuie să continue.

  Nu ne-am propus să prezentăm în detalii concluziile monitorizării efective, pe care cei interesaţi le pot afla inclusiv din prezentările substanţiale din presă. Vom menţiona doar succint că raportul MCV critică Parlamentul României pentru că a protejat parlamentarii care au probleme cu legea şi atrage atenţia că a dat dovadă de reticenţă în aplicarea hotărârilor judecătoreşti definitive sau deciziilor Curţii Constituţionale.

  A fost, de asemenea, aspru criticat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, care nu s-ar fi implicat în contestarea unor ordonanţe de urgenţă la Curtea Constituţională.

  Pe de altă parte, raportul evidenţiază activitatea DNA, care a acoperit un spectru larg de corupţie la nivel înalt, inclusiv din partidele politice. Laude au primit CSM şi ANI pentru activitatea lor susţinută.

  Preşedintele Klaus Iohannis a salutat concluziile pozitive ale raportului de ţară, dar a asumat şi observaţiile critice făcute de experţii Comisiei Europene. Acestea din urmă se impun avute în vedere în mod prioritar pentru contracararea lor în viitor. Cât priveşte progresele importante constatate, este necesar ca ele să fie continuate cu consecvenţă sporită.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img