More


  Sancţiuni pentru şoferii care nu respectă noile reguli privind transportul copiilor

  - Advertisement -

  dispozitiv

  Şoferii care nu îndeplinesc prevederile HG nr. 11/2015, care vor intra în vigoare din data de 14 februarie, cu privire la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în vehicule, riscă amenzi substanţiale, potrivit unui comunicat de presă remis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare. Astfel, conducătorul autovehiculului este sanţionat cu 4-5 puncte-amendă şi 3 puncte de penalizare în cazul neasigurării că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate şi a nerespectării dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

  Conform noii legislaţii, copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. Se exceptează copilul care se află într-un autovehicul destinat transportului public de persoane, precum şi în taxi dacă nu ocupă locul de pe scaunul din faţă. În acest caz, transportul copilului în vârstă de până la trei ani se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul. Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să treacă peste zona gâtului sau a feţei, sau dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

  Copilul care deţine certificat medical de scutire se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă şi se transportă pe locurile din spate ale autovehiculului, iar dacă are vârsta de până la 3 ani, transportul acestuia se face sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul. Şoferul are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical valabil.

  Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă. Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

  Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat caracteristicilor fizice ale copiilor şi se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului conform instrucţiunilor de montare furnizate de producător, cu indicaţia tipurilor de autovehicule la care poate fi folosit în condiţii de siguranţă. Aceste dispozitive pot fi montate inclusiv pe locul din faţă, prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei de deplasare a autovehiculului sau opusă acesteia, doar după dezactivarea airbag-ului frontal.
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img