More


  Sătmărenii, campioni neîncoronaţi la tăierea porcului

  =

  porc1

  Cea de-a V-a ediţie a concursului judeţean de tăiat porci, organizat de UDMR Satu Mare, a fost cea mai reuşită de până acum. De altfel, mii de persoane au vizitat sâmbătă Tăşnadul pentru a vedea şi degusta din bunătăţile puse la dispoziţie de participanţi. La ediţia din acest an s-au înscris 32 de echipe. Pe lângă echipele din judeţul Satu Mare, s-au înscris în competiţie şi echipe din judeţul Sălaj, respectiv din Ungaria.

  Echipe din Ungaria şi România
  Nu mai puţin de 32 de echipe s-au înscris la ediţia din acest an. Majoritatea, adică 29 de echipe, au fost din Satu Mare, două din Ungaria și o echipă din județul Sălaj. Juriul a avut o sarcină destul de dificilă în acest an, trebuind să stabilească cea mai rapidă echipă, cel mai bun caltaboş, cel mai bun cârnat, cel mai bun toroş, cele mai gustoase jumări, cel mai gustos grătar, cea mai aspectuoasă şuncă, cea mai aspectuoasă slănină, cel mai bun vin fiert, cea mai bună pălincă şi altele. „Anul acesta s-au înscris în total 32 de echipe pentru a-şi prezenta obiceiurile tradiţionale culinare. Tăşnadul este o gazdă excepţională pentru acest eveniment. Avem două echipe din Ungaria, care au venit din cea mai îndepărtată parte a Ungariei, auzind de acest eveniment, iar restul echipelor sunt din judeţul Satu Mare şi din judeţul Sălaj. Ei au încercat ca prin intermediul acestui eveniment să îşi prezinte obiceiurile culinare, tradiţionale, care cred că în acest an a devenit unul foarte important”, a spus Nagy Szabolcs, unul dintre organizatorii concursului.

  Invitaţi de marcă
  O tradiţie la concursul de tăiat porci a devenit deja şi prezenţa preşedintelui naţional al UDMR, Kelemen Hunor, care a fost însoţit de către preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a UDMR, senatorul Pataki Csaba, preşedintele Organizaţiei Municipale Satu Mare a UDMR, deputatul Kereskenyi Gabor, vicepreședintele Consiliului Județean, Riedl Rudolf, şi fostul primar al Sătmarului, Iuliu Ilyes. Kelemen Hunor a salutat atât vremea excepţională, cât şi numărul tot mai mare de participanţi, dar şi măiestria acestora. „Mă bucur că la a cincea ediţie sunt tot mai mulţi oameni care vin la acest concurs, sunt peste 30 de echipe. Atmosfera este foarte plăcută, iar încet-încet va deveni o tradiţie ceea ce fac colegii din Satu Mare şi mă bucur că am putut fi împreună cu ei la Tăşnad. Aş vrea să remarc atmosfera, care este foarte-foarte bună”, a spus Kelemen Hunor.

  porc2

  Sătmărenii s-au întrecut pe sine
  Juriul a stabilit, după lungi şi anevoioase deliberări, şi ierarhia. Astfel, cel mai mare porc sacrificat a avut 260 de kg și a aparținut echipei din Livada. Echipa din Odoreu a pregătit cel mai lung cârnat, în lungime totală de 45 de metri. Cea mai mare cantitate de toroş a fost pregătit de echipa din Viile Satu Mare, care au folosit nu mai puţin de 120 kg de varză, 10 kg de slănină şi 90 kg de carne. De altfel, la final, toate echipele au fost recompensate pentru efortul depus.

  Tăşnadul, o gazdă perfectă
  Primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, s-a bucurat de faptul că evenimentul de sâmbătă a adus în oraş sute de turişti curioşi să vadă cu ochii lor măiestria culinară a localnicilor.

  „Este o noutate pentru noi, în Tăşnad. Iată că avem multe echipe, este o vreme splendidă. Foartă multă animaţie, foarte multă lume, toată lumea socializează. Cred că este o reuşită şi, probabil, că vom organiza şi în viitor asemenea eveniment, pentru că să nu uităm că suntem în zona staţiunii turistice şi manifestarea de azi ne-a adus şi foarte mulţi turişti în staţiune”, a spus Vasile Mitraşca.

  Careiul, candidat la premiul fair-play
  Preşedintele Organizaţiei Municipale Carei a UDMR, Kovacs Eugen, a declarat în glumă că în acest an Careiul lasă locul altor concurenţi să obţină premiul cel mare. Şi asta pentru că cei din Carei au deja în vistierie un mare premiu la acest concurs. „Suntem mai modeşti în acest an, dar facem mâncărurile tradiţionale. Am pregătit un toroş, facem la ceaun un guiaş. Pregătim caltaboşi, cârnaţi, şi ne simţim foarte bine. Vremea este extraordinară şi consider eu că este o iniţiativă bună pentru că orice spunem noi, poporului îi place să se distreze, să bea, să mănânce. Supăraţi suntem destul în alte zile”, a spus Kovacs Eugen.

  porc3

  Odoreul, viitoarea gazdă?!
  Primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, s-a arătat extrem de încântat că prin astfel de manifestări se reînvie tradiţiile. Edilul şef şi-a exprimat speranţa ca ediţia de anul viitor să fie organizată la Odoreu, promiţând că localnicii vor fi o gazdă perfectă. „Noi suntem nişte obişnuiţi ai acestui eveniment. Din câte ştiu eu, este un eveniment împrumutat dintr-o localitate din Ungaria, din Napkor. Din an în an văd că se dezvoltă acest eveniment, ceea ce este bine. Iar cel mai frumos lucru este că se reînvie tradiţia. Se reînvie obiceiul local din fiecare localitate. Asta cred că are rolul de a reactiva puţin patriotismul local. Sper ca şi la Odoreu să se întâmple acest lucru. Chiar am spus echipei din Odoreu să propună organizarea festivalului-concurs şi la Odoreu”, a spus primarul Dumitru Pop.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img