More


  Ţigări din Ucraina via Ungaria

  =

  contrabanda

  Ancheta procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism îndreptată împotriva traficanţilor romi din Carei a confirmat schimbarea sensului contrabandei cu ţigări ucrainene. Întrucât introducerea ţigărilor direct din Ucraina a devenit tot mai problematică, unii contrabandişti s-au reorientat rapid spre o rută ocolitoare. Mai nou, ţigările ucrainene sunt aduse din Ungaria, unde pot fi cumpărate en-gros la echivalentul a cinci lei pachetul. Contrabandiştii careieni le vindeau apoi în zona pieţei la preţul de 7 – 7,5 lei pachetul. Mai grav este faptul că ţigările aduse în ţară de membrii grupării anihilate de DIICOT au ajuns să fie vândute în cantităţi tot mai mari în diverse baruri din Carei. De asemenea, procurorii DIICOT au acum şansa să descopere cum au putut contrabandiştii să introducă atât de uşor ţigările ucrainene în ţara noastră, taman pe sub nasul incoruptibililor poliţişti de frontieră.

  O rută ocolitoare şi mai puţin riscantă
  Potrivit procurorilor DIICOT, contrabandiştii careieni se aprovizionau cu ţigări ucrainene din Ungaria, pe care le aduceau apoi în ţară prin punctele de trecere ale frontierei Petea şi Urziceni. Întrucât este situat mai aproape de Carei, este de presupus că membrii grupării au introdus în ţară cele mai mari cantităţi de ţigări ucrainene prin Punctul de trecere a frontierei Urziceni. “În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna septembrie 2014, membrii grupării, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale au introdus din Ungaria în România diferite cantităţi de ţigări de provenienţă ucraineană. Ţigările erau introduse periodic (o dată sau de două ori pe săptămână) prin punctele de trecere a frontierei, cu diferite autovehicule prevăzute cu locaşuri speciale de transport, erau depozitate şi valorificate pe raza municipiului Carei şi în localităţile limitrofe”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT referitor la acţiunea derulată în Carei.

  Ancheta procurorilor DIICOT a mai scos la iveală şi faptul că ţigările ucrainene aduse din Ungaria, adică pe o rută ocolitoare, au ajuns să fie comercializate în cantităţi mari în diverse baruri, prejudiciind astfel statul cu sume importante de bani. Cel puţin doi patroni de baruri din Carei sunt cercetaţi de către procurorii DIICOT în cadrul acestui dosar. Deşi asupra lor s-au găsit sute de cartuşe de ţigări ucrainene şi sume mari de bani provenite din vânzarea lor, aceşti patroni sunt cercetaţi în stare de libertate, în timp ce alte persoane care îşi câştigau existenţa vânzând câteva cartuşe de ţigări în piaţă au fost arestate.

  Ţigările ucrainene, mult mai ieftine în Ungaria
  Gazeta de Nord-Vest a relatat de mai multe ori că în ultima perioadă se înregistrează o schimbare a sensului contrabandei. Unii contrabandişti şi-au dat seama că riscă mai puţin aducând ţigările cu timbru ucrainean din Ungaria, decât să încerce să le aducă direct din Ucraina. Aceştia mizau şi pe vigilenţa mai scăzută a poliţiştilor de frontieră, care se aşteptau ca traficanţii să încerce să ducă ţigări ucrainene în Ungaria, nu să le aducă de acolo.

  Aceleaşi surse apropiate de contrabandişti afirmă că ţigările ucrainene pot fi găsite la tot pasul în Ungaria, acestea invadând pur şi simplu pieţele localităţilor din judeţul învecinat Szabolcs- Szatmar- Bereg. Careienii îşi procurau ţigările de la diferiţi contrabandişti din Ungaria, fiind preferaţi cei de etnie romă. Preţul unui pachet de ţigări era de circa 5 lei, adică puţin peste 300 de forinţi. Mai mult ca sigur că acesta era şi mai scăzut în cazul cumpărării unor cantităţi mai mari. Astfel, de pe urma unui singur pachet, membrii grupării careiene anihilate la finele săptămânii trecute de către DIICOT câştigau în jur de 2 lei. La un singur cartuş câştigul era deja de 20 de lei.

  Ce-au păzit poliţiştii de frontieră?
  Procurorii DIICOT au documentat şi modul în care se făcea contrabanda prin punctele de trecere ale frontierei. Maşinile contrabandiştilor aveau amenajate locaşuri speciale în care erau ascunse ţigările. Potrivit unor surse, în zona oraşului Nyiregyhaza ar exista un service auto unde se amenajează asemenea locaşuri speciale, service auto ale cărui servicii au ajuns să fie tot mai solicitate de contrabandiştii din judeţul Satu Mare. În trecut, aceştia apelau la service-uri auto din Ucraina pentru amenajarea acestor locaşuri.

  Interesant este faptul că respectivii contrabandişti din Carei reuşeau să treacă fără probleme prin punctele de trecere ale frontierei Petea şi Urziceni, poate chiar şi pe la Valea lui Mihai. De-a dreptul dubios este faptul că poliţiştii de frontieră din Urziceni nu i-au controlat mai amănunţit, deşi trebuia să fi ştiut ce hram poartă membrii grupării. Nu de alta, dar tot Careiul ştie cu ce se ocupau respectivii indivizi, care aduceau ţigări în ţară chiar şi de două ori pe săptămână. Să sperăm că ancheta procurorilor DIICOT va reuşi să elucideze acest mister.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img