More

    Traficul auto devine din ce în ce mai aglomerat

    trafic

    Numărul autovehiculelor înmatriculate în judeţ a crescut semnificativ în cursul anului trecut, astfel că traficul devine din ce în ce mai aglomerat, ţinând cont de faptul că infrastructura rutieră a rămas, în principiu, aceeaşi. În schimb, promovabilitatea la permisele auto a scăzut în 2014, comparativ cu anul precedent.

    Peste 12.000 de maşini înmatriculate
    Potrivit datelor furnizate de şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) din cadrul Instituţiei Prefectului Satu Mare, Zamfir Moza, în cursul anului 2014, în judeţul Satu Mare au fost înmatriculate 12.064 de autovehicule. Printre acestea pot fi enumerate un Rolls Royce, două maşini cu motor electric Think City, un Audi R8 sau o limuzină Linconl Infinity. De asemenea, de remarcat şi faptul că în fiecare lună sunt înmatriculate câte trei-patru Smart-uri, însă cele mai frecvente sunt autoturismele Volkswagen, Renault, Opel şi Peugeot. Totodată, au fost radiate 6.771 de autovehicule şi au fost eliberate 8.540 de numere roşii.

    Parcul auto înregistrat la data de 31 decembrie 2014 cuprindea 108.354 de autovehicule, cu 5.219 mai multe decât la finele lunii decembrie a anului 2013, când erau înmatriculate 103.135 de autovehicule. “An de an, parcul auto din judeţ se află în creştere, situaţie înregistrată şi la nivel naţional. În aceste condiţii, este normal ca traficul auto să fie mai aglomerat, mai ales dacă se ţine cont de faptul că infrastructura rutieră rămâne, în principiu, aceeaşi. Demn de remarcat este şi faptul că în anul 2014 nu am avut cereri de primă înmatriculare fără achitarea taxei de timbru”, a precizat Zamfir Moza.

    Promovabilitatea la examen, în scădere
    Chiar dacă numărul posesorilor de permise de conducere a crescut în anul 2014, a scăzut, în schimb, rata de promovabilitate a celor care râvnesc la acest document. Astfel, în cursul anului trecut au fost examinaţi un număr de 12.523 de candidaţi pentru obţinerea permisului auto, din care au fost declaraţi admişi doar 4.851. Se poate astfel constata că rata de promovabilitate la permisele auto a fost de doar 38,74%, mai mică cu aproximativ trei procente faţă de anul 2013, când promovabilitatea a fost de aproape 41%, în condiţiile unui număr similar de candidaţi examinaţi. Tot anul trecut, au fost emise, în total, 8.790 de permise auto noi, aproape jumătate fiind pentru cei cărora le-au expirat sau şi-au preschimbat acest document.

    La finele anului trecut, în judeţul Satu Mare erau înregistraţi 142.077 de posesori de permise de conducere, cu peste 33.700 mai mulţi decât numărul autovehiculelor.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE