More  Una din trei naşteri, realizată prin cezariană

  cezariana-1389291394

  Numărul naşterilor prin cezariană este în continuă creştere în judeţ chiar dacă, în momentul de faţă, ne aflăm sub media naţională, dar peste cea europeană, din acest punct de vedere. La secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean Satu Mare, anul trecut, una din trei naşteri s-a făcut prin cezariană.

  Peste 600 de naşteri prin cezariană
  În cursul anului trecut, la secţia de Neonatologie au fost înregistrate în total 1.837 de naşteri. Dintre acestea, 607, reprezentând circa o treime, au avut loc prin operaţia de cezariană, iar numărul acestora se află pe un trend ascendent, deoarece tot mai multe mămici vor să nască prin acest mod. Bineînţeles, în aceste calcule nu intră naşterile prin cezariană înregistrate în clinicile private, care s-ar putea să fie chiar mai multe.

  Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Constantin Demian, a precizat că aceste operaţii au loc dacă medicii constată că sănătatea fătului sau a mamei sunt puse în pericol sau dacă mama are o vârstă mai înaintată, în general de peste 30 de ani. Chiar dacă s-a ferit să o spună concret, astfel de operaţii sunt efectuate şi la cererea mamelor, chiar dacă nu îndeplinesc condiţiile enumerate mai sus. “Frica de durere și lipsa de informare sunt principalele motive pentru care tot mai multe femei aleg să nască prin cezariană. Însă medicii specialişti recomandă tuturor mămicilor să nască pe cale naturală pentru că este cel mai sănătos. Repercusiunile nu sunt deloc de neglijat. Problemele pe care pacientele le vor avea se văd peste 10-15 ani și pot fi destul de serioase”, a precizat Constantin Demian.

  Nașterea prin cezariană reduce capacitatea de a mai face copii. Potrivit medicilor specialişti, este posibil ca după o naştere prin cezariană o femeie să nu mai poată avea copii.

  Cezariana este o operație pe uter, care poate duce ulterior la apariția unor complicații severe.

  Sub media pe ţară
  Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean a mai precizat că, în urma discuţiilor purtate cu şefa secţiei de Neonatologie, Viorica Varodi, judeţul Satu Mare se află sub media pe ţară la acest capitol. Procentul de naşteri prin cezariană în judeţul Satu Mare este de circa 33%, în timp ce, la nivel naţional, circa 40% dintre naşteri au loc prin acest mod.

  La nivel european, însă, suntem peste această medie. România se situează pe locul trei în Europa, cu o rată de circa 40% cezariene din numărul total de naşteri, după Italia – 45%, Cipru, cu 52,2%, conform raportului “Health and care of pregnant women and babies in Europe“.

  La polul opus, cu cele mai puține nașteri prin cezariană, sunt Olanda, Slovenia, Finlanda, Suedia, Islanda şi Norvegia.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE