More


  Valentine’s Day versus Sâmbăta Morţilor

  =

  Untitled-1

  În acest an, sătmărenii vor avea de ales dacă sărbătoresc Valentine’s Day, o sărbătoare dedicată celor îndrăgostiţi, importată din Occident, sau Sâmbăta morţilor, deoarece ambele sărbători vor avea loc în aceeaşi zi, adică azi. Biserica ortodoxă combate Valentine’s Day, despre care spune că este “Ziua desfrâului” şi cere creştinilor o atitudine solidară pentru a descuraja imoralitatea promovată cu acest prilej.

  Morţii cu morţii, viii cu viii
  Sâmbăta Morţilor este celebrată cu o săptămână înainte de intrarea în Postul cel Mare sau Postul Paştilor. În această zi, în biserici au loc slujbe de pomenire a celor decedaţi, iar în cimitire sunt aprinse lumânări la morminte. De asemenea, în unele zone, se dă pomană mâncare gătită pentru săraci. Cum în acest an, sărbătoarea Paştelui are loc în data de 12 aprilie, Sâmbăta Morţilor va avea loc exact azi.

  Tot azi are loc şi Valentine’s Day sau Ziua Îndrăgosţilor, o sărbătoare importată de români din Occident. Ziua comemorează pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiților galezi. În Franța, o țară tradițional catolică, Valentine’s Day este cunoscută simplu drept Sfântul Valentin și este sărbătorită ca în restul țărilor occidentale. În această zi, mulți oameni își fac timp pentru a petrece într-un mod romantic cu partenerul de viață sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

  România a început să sărbătorească și Valentine’s Day, deși deja avea prin Dragobete o sărbătoare tradițională a îndrăgostiţilor. Astfel că, în multe localuri, chiar şi din Satu Mare, în seara acestei zile sunt organizate o serie de petreceri. În această situaţie, pe data de 14 februarie sătmărenii trebuie să aleagă dacă se vor ruga pentru cei răposaţi sau să se distreze alături de persoana iubită.

  “Ziua Desfrâului”
  Preoţii nu văd însă cu ochi buni faptul că cele două sărbători pică în aceeaşi zi afirmând că românii au importat prea multe sărbători din Occident care nu au nicio legătură cu spiritul ortodoxiei şi cu spiritul românesc.

  Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului a remis, în cursul acestei săptămâni, un comunicat prin care creștinilor li se cere imperios să combată “14 februarie” ca fiind Valentine’s Day. În acest comunicat, populaţia este îndemnată la o atitudine solidară pentru a descuraja imoralitatea promovată cu acest prilej în mass-media și în societate, cu menţiunea că demersul preoţilor este susţinut de către principalele biserici creştine din Maramureş din dorinţa de-a educa societatea creştină şi de a atenţiona asupra pericolelor pentru viaţa morală a tinerilor. “Aşa cum arată ea astăzi, Valentine’s Day nu este Ziua Îndrăgostiţilor, ci a desfrâului şi a jocului “de-a căsătoria“. Biserica Catolică se dezice de ea. În anul 1998, episcopii catolici din România au dat o declaraţie prin care şi-au exprimat dezacordul”, se arată în comunicatul remis presei de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului.

  Poruncă încălcată
  Preoţii mai zic că cei care sărbătoresc Ziua Îndrăgostiţilor calcă porunca a şaptea: “Să nu preacurveşti”. Conform acestora, lupta împotriva acestei sărbători ar trebui să fie făcută de profesorii şi educatorii din şcolile publice. “Îi îndemnăm pe preoţi, pe profesori, pe diriginţi şi pe directorii responsabili cu munca educativă în şcoli să promoveze virtutea, curăţia fizică şi morală şi demnitatea tinerilor” se mai specifică în comunicatul preoţilor.

  În această situaţie, sătmărenii sunt nevoiţi să aleagă: ori sărbătoresc Ziua Îndrăgostiţilor, ori Sâmbăta Morţilor. Foarte probabil că cei mai tineri vor alege aproape în totalitate prima variantă, în timp ce cei mai în vârstă pe a doua. Nu este exclus însă să fie sătmăreni care să le sărbătorească pe ambele: înainte de masă la biserică şi în cimitir, iar seara în localuri.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img