Ambasadorul SUA – diplomat de carierăDupă un interval de trei ani în care SUA au avut în ţara noastră doar însărcinat de afaceri, preşedintele Barack Obama l-a desemnat, în sfârşit, pe Hans G. Klemm pentru a deveni ambasador în România. Dacă va primi votul Congresului American, Hans G. Klemm va deveni cel de-al treilea diplomat de carieră acreditat de SUA la Bucureşti în funcţia de ambasador. Este important de precizat că, după 1989, SUA au trimis în România un număr de opt ambasadori. Însă doar doi dintre ei au fost diplomaţi de carieră, ceilalţi şase fiind persoane desemnate de preşedinţie din afara sistemului diplomatic.

Prin desemnarea lui Hans G. Klemm se încheie o perioadă de incertitudini, demersul având semnificaţii majore, pe lângă valoarea lui simbolică de necontestat. Anterior actualei misiuni, Klemm a fost ambasador în Timorul de Est. Angajat al Departamentului de Stat din 1981, el a mai ocupat diverse poziţii şi la ambasadele din Germania, Japonia, Coreea de Sud şi Trinidad Tobago.

Cea mai importantă experienţă a sa a fost însă în Afganistan, unde a sprijinit guvernul să construiască o justiţie funcţională într-o ţară în care 85% din populaţie este analfabetă şi trăieşte din agricultura de subzistenţă. „Afganistanul este a doua ţară din lume ca nivel de corupţie, iar sistemul juridic este aproape medieval”, a precizat el în timpul misiunii sale de la Kabul.

Desemnarea unui diplomat de carieră ca ambasador al SUA în România este, înainte de toate, un semnal de respect faţă de ţara noastră şi în acelaşi timp o dovadă că, în această parte a Europei de Sud-Est, SUA doresc să-şi promoveze interesele la cel mai înalt nivel. Totodată, în mod concret, un diplomat de carieră înseamnă experienţă, profesionalism şi o promovare a interesului american în România. A cântărit, desigur, foarte mult şi poziţia strategică a ţării noastre în regiune şi faptul că pe agenda dintre România şi SUA se află discuţii foarte importante, mai ales pe probleme de securitate.

Nu în ultimul rând, Hans G. Klemm are origini germane şi este vorbitor de germană, amănunt care, din motive lesne de înţeles, are încă o semnificaţie aparte demnă de luat în considerare în context diplomatic mai larg.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts