Banii falşi apar tot mai des în Sătmarfalsi

Plasarea banilor falşi constituie o activitate extrem de profitabilă pentru infractori. Asta doar în cazul în care nu sunt prinşi de oamenii legii. Plasatorii de bani falşi nu par să ocolească judeţul nostru. În urmă cu cinci ani, poliţiştii au reuşit să depisteze o reţea de careieni care, după ce falsificase şi plasase cu succes euro, s-a profilat pe zloţi polonezi. Anul trecut, trei interlopi au încercat să cumpere ţigări ucrainene folosind 20.000 de euro falşi. Un tânăr bihorean a fost prins tot anul trecut la Carei în timp ce încerca să plaseze bancnote false de 50 de euro. De asemenea, liderii celor mai temute clanuri interlope din România nu s-au sfiit să-i plătească cu bani falşi pe lăutarii sătmăreni care au cântat la nunta unui interlop din Bixad.

Fabrică de euro şi zloţi la Carei
Poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare au prins în flagrant, în iulie 2010, o reţea de falsificatori care se pregătea să iasă din ţară cu un transport de zloţi falşi, cu destinaţia Polonia. Plasatorii de bancnote s-au împărţit în două grupuri şi au încercat să părăsească ţara pe la cele două puncte de trecere a frontierei din judeţ, crezând că astfel îi vor păcăli pe poliţişti. Ideea cu Polonia le-a venit pentru că unul dintre ei fusese anterior acolo şi li s-a părut foarte uşor să pună în circulaţie banii falşi. I-ar fi plasat şi s-ar fi întors imediat în România. Procurorii i-au reţinut pe cei cinci membri ai reţelei de falsificatori, care au fost arestaţi pentru 29 de zile. Este vorba de Georgel-Andrei Vinţ, considerat capul reţelei, în casa căruia se falsificau banii, Otto-Andrei Boroş, Sebastian Negrea, Claudiu Vidrean şi Doina Bicăzan. La percheziţii s-au găsit cerneluri şi tuşuri necesare imprimării bancnotelor, dar şi hârtii de 50 de euro “defecte”, adică rebuturi. Reţeaua începuse, de la mijlocul lunii iunie, să plaseze hârtii de 50 de euro în judeţele Satu Mare şi Maramureş.

În urma anchetei au mai fost inculpaţi şi alţi complici: Lavinia Fărcaş, Bogdan Bontea şi Ioan Vancsa. În septembrie 2012, Georgel- Andrei Vinţ a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu executare, Sebastian Negrea la trei ani cu executare, Claudiu Vidrean la doi ani şi opt luni cu executare, Bogdan Bontea la doi ani cu executare, Otto-Andrei Boroş la doi ani cu executare, Doina Bicăzan la trei ani cu suspendare, Lavinia Fărcaş la doi ani cu suspendare, Ioan Vancsa la un an cu suspendare.

Ţigări ucrainene plătite cu euro falşi
Un alt caz de punere în circulaţie de bani falşi a fost depistat de lucrătorii Serviciului Judiciar din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare în luna august a anului trecut. Poliţiştii i-au prins în flagrant într-o benzinărie din Satu Mare pe Tiberiu Beri, Kreszila Zoltan şi Barakonyi Laszlo în timp ce încercau să cumpere ţigări de contrabandă cu 20.000 de euro falsificaţi. Poliţiştii sătmăreni au continuat investigaţiile pentru a stabili întreaga activitate infracţională a celor trei, efectuând percheziţii domiciliare la Berveni şi Oar. Oamenii legii au avut parte de o surpriză de proporţii la domiciliul lui Barakonyi Laszlo, unde au descoperit o cultură de canabis, amenajată într-o anexă a gospodăriei. Potrivit unor surse judiciare, cultura de cânepă indiană era amenajată într-un mod profesionist, într-o anexă perfect izolată. Banii cu care cei trei au vrut să plătească ţigările de contrabandă au fost falsificaţi foarte bine. Poliţiştii încearcă să afle provenienţa lor. Potrivit informaţiilor deţinute de poliţiştii sătmăreni, bancnotele false ar fi fost procurate în Ungaria. Cei trei inculpaţi urmează să fie trimişi în judecată.

Plasator de valută falsă prins la Carei
Un bărbat din judeţul Bihor a fost depistat în luna noiembrie a anului trecut la Carei în timp ce încerca să plaseze pe piaţă valută falsă într-un local din municipiu. Poliţiştii Secţiei Carei au depistat în flagrant un bihorean, în vârstă de 27 de ani, care a încercat să pună în circulaţie valori falsificate într-un local din municipiul Carei. A fost vorba despre două bancnote a câte 50 de euro , care au fost ridicate mai apoi de oamenii legii. Tânărul bihorean s-a ales cu dosar penal pentru comiterea infracţiunii de punerea în circulaţie de valori falsificate, precum şi primirea, deţinerea sau transmiterea acestora, în vederea punerii lor în circulaţie, fiind cercetat în stare de libertate.

Lăutari plătiţi cu bani falşi de interlopii României
Mai mulţi lăutari din judeţul Satu Mare s-au trezit că au fost plătiţi cu bani falşi la nunta unui cunoscut interlop din Bixad, desfăşurată la un local din zona Oaşului. La nunta respectivă au cântat şi cunoscuţii manelişti Adrian Copilul Minune şi Sorinel Copilul de Aur. Nunta a fost una extrem de fastuoasă, tipică liderilor lumii interlope, fiind prezenţi reprezentanţi ai clanurilor Bercea, Corduneanu, Gemenii, Duduienii şi altele la fel de periculoase. După ce s-au înfocat, reprezentanţii clanurilor au scos din buzunare teancuri de 500 şi 100 de euro, pe care au început să-i împartă lăutarilor, întrecându-se în dedicaţii. Lăutarii sătmăreni au constatat a doua zi, când s-au dus să-şi schimbe în lei teancurile de valută, că au fost plătiţi cu bani falşi. Din motive lesne de înţeles, lăutarii nu s-au adresat Poliţiei Satu Mare.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts