Convoi umanitar sătmărean pentru Ucrainacrucea

Conducerea judeţului Satu Mare, prin preşedintele Adrian Ştef şi vicepreşedintele Rudolf Riedl, şi a Societăţii de Cruce Roşie Satu Mare, prin preşedintele Rodica Borlan, au lansat ieri un apel către societatea civilă sătmăreană, invitându-o să doneze materiale sanitare, articole de îmbrăcăminte, produse alimentare neperisabile sau chiar bani, care ar urma să fie transportate către o mie de familii puternic afectate de război din raionul Vinogradov, din regiunea Zakarpatia(Ucraina). Aflată într-o vizită la Satu Mare, preşedintele administraţiei raionale Vinogradov, din regiunea Zakarpatia, Judit Petei, s-a arătat profound impresionată de gestul sătmărenilor.

CJ sprijină victimele războiului
Cu ocazia vizitei pe care preşedintele administraţiei raionale Vinogradov, din regiunea Zakarpatia, Judit Petei, a făcut-o în judeţul Satu Mare, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi preşedintele Societăţii de Cruce Roşie Satu Mare, Rodica Borlan, au lansat către sătmăreni un apel umanitar. “Ştim bine că se fac înrolări, este front, se întorc acasă din păcate răniţi foarte mulţi, este o inflaţie foarte puternică. Facem un apel populaţiei, societăţii civile, către toţi cei care doresc, să se alăture acestui demers al Consiliului Judeţean pentru a putea aduna diferite lucruri care ar putea să-i sprijine pe prietenii noştri din Vinogradov“, a declarat Adrian Ştef.

Satu Mare se revanşează faţă de Ucraina
Rodica Borlan le reaminteşte sătmărenilor că regiunea Zakarpatia a sprijinit puternic municipiul Satu Mare la inundațiile din 1970, invitându-i pe sătmăreni să se revanşeze faţă de ucraineni. Donaţiile se pot face zilnic, între orele 08.00-17.00 la sediul Societăţii de Cruce Roşie, situat pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 3. Rodica Borlan a ţinut să expună şi dramele prin care trec peste o mie de familii din ţara vecină. “Peste 1.000 de familii tinere au rămas fără niciun sprijin. Au nevoie de foarte multe lucruri, având în vedere că este război, foarte mulţi capi de familie sunt duşi pe front, aceşti soldaţi au nevoie în primul rând de pastile care să purifice apa. Nu putem trimite apă cu TIR-ul. Au nevoie de foarte multe pansamente, sunt mulţi răniţi, mulţi morţi, vorbim de tineri de peste 20 de ani. Au nevoie de materiale septice, de apă oxigenată, o substanţă care face hemostază imediat ce se pune pe rană”, a declarat Rodica Borlan.

Mulţumiri din partea delegaţiei ucrainene
Preşedintele administraţiei raionale Vinogradov, Judit Petei, a vorbit cu lacrimi în ochi despre situaţia gravă care se înregistrează în ţara sa. Aceasta a ținut să mulțumească pentru solidaritatea sinceră a autorităţilor sătmărene, în special a Consiliului Judeţean şi a Societăţii de Cruce Roşie. “Am primit această propunere de ajutor fără ca noi să cerem nimic, de aceea sunt cu atât mai impresionată. Sperăm ca situaţia să se rezolve cât mai repede. Există tendinţa din partea a tot mai mulţi concetăţeni de a părăsi Ucraina. Sunt mulţi care au rămas fără locuri de muncă, dar prin proiecte europene şi cu experienţa părţii române, sperăm să dezvoltăm noi locuri de muncă”, a spus Judit Petei.

Zeci de mii de români trăiesc în Zakarpatia
În regiunea Zakarpatia, populaţia minoritară română ajungea în 2013 la peste 2,6% din populaţia totală de 1.254.393, respectiv circa 32.600 de etnici români. Majoritatea populaţiei trăieşte în mediul rural şi se confruntă cu probleme privind scăderea populaţiei şi migrarea acesteia, situaţie agravată de conflictul militar din estul Ucrainei. Nivelul de dezvoltare este unul scăzut, cu un PIB/capita cu mult sub media Uniunii Europene. Dacă în judeţul Satu Mare acest indicator depăşeşte 30% din media UE, o situaţie mai gravă se înregistrează în regiunea ucraineană, unde indicatorul înregistrează valori situate sub 10% din media UE.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts