Cum percep românii anticorupţiaINSCOP.ro a furnizat recent rezultatele unui sondaj realizat în prima decadă a lunii februarie privitor la modul în care percep românii ofensiva anticorupţie declanşată în ultima perioadă în ţara noastră. Volumul eşantionului a cuprins 1065 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de +/- 3%, la un grad de încredere de 95%.

Conform rezultatelor înregistrate, aproape două treimi dintre români consideră că acţiunile din ultima perioadă ale instituţiilor statului s-au îmbunătăţit. Totuşi, 26,4% declară că aceste acţiuni nu s-au îmbunătăţit , iar 9,5% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

La fel, apoi, cu toate că ponderea celor care cred în prezumţia de nevinovăţie este mare, este mare şi numărul celor care îi consideră vinovaţi pe cei acuzaţi, înainte de pronunţarea judecătorului. Astfel, 48% dintre repondenţi declară că atunci când o persoană este acuzată de fapte de corupţie , sunt înclinaţi să o considere nevinovată până la decizia finală a judecătorului. În schimb, 43,1% cred că atunci când o persoană este acuzată de DNA de fapte de corupţie, ea este vinovată de acuzaţiile aduse, indiferent de decizia finală a judecătorului.

Autorii cercetării apreciază că răspunsurile sunt legate pe de-o parte de insatisfacţia puternică a populaţiei cu privire la dimensiunea amplă şi efectele grave ale corupţiei din România. Iar pe de altă parte, are un rol important vizibilitatea şi numărul foarte mare ale acţiunilor anticorupţie care domină agenda publică, toate acestea intens mediatizate de întreaga presă.

În acest context, aşa după cum era de aşteptat, DNA conduce în topul instituţiilor percepute drept cele mai implicate în combaterea corupţiei. Dintre respondenţi, peste 80% cred că DNA este implicată în mare şi foarte mare măsură în combaterea corupţiei. Urmează SRI, considerată de 69,8% de participanţi la cercetare drept implicat şi foarte implicat. Cele două instituţii sunt urmate de Preşedinţie (61,8%), Parchetul General (59,4%), ANI (57,4%), Poliţia (56,8%) şi, spre cinstea ei, Presa (55,1%).

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts