Frână la goana medicilor de familie după pacienţimedic

Guvernul vrea să îi plătească pe medicii de familie după cât lucrează și nu după câți pacienți au înregistrați pe listă. Executivul a propus un proiect pentru modificarea contractului cadru ce prevede și alte schimbări, printre care dublarea orelor de consultații la domiciliu și introducerea unor noi terapii decontate de Casa de Asigurări.

Medicii, plătiţi după servicii
Dacă înainte un medic de familie trebuia să aibă înscriși cât mai mulți pacienți pentru a-și realiza venituri decente, acum Guvernul vrea ca aceștia să se concentreze pe oferirea unor servicii medicale de calitate. Astfel, prima schimbare importantă vizează modul în care vor fi plătiți medicii de familie de către Casele de Asigurări. Dacă noul contract cadru va intra în vigoare, doctorii vor primi 80 la sută din bani în funcție de serviciile prestate. În acelaşi timp, medicii de familie vor putea încheia contracte electronice cu Casele de Sănătate și nu vor mai fi obligați să aibă înscrise pe listă cel puțin 800 de persoane. În plus, numărul maxim de consultaţii la domiciliu s-a dublat.

Mai multe servicii în pachetul minimal
Executivul a mărit și numărul servicilor medicale care sunt incluse în pachetele minimale și cele de bază. În primul rând, au fost introduse, în pachetul minimal, consultaţiile pentru supravegherea sarcinii, adică un control medical pe fiecare trimestru de sarcină și unul în primele trei luni după naștere. În pachetul de bază a fost introdusă spirometria, adică măsurarea capacității pulmonare, psihoterapia, pentru adult și copil, dar și kinetoterapia pentru minorii diagnosticați cu autism. Tot potrivit noului contract cadru, medicii vor putea oferi servicii și persoanelor care nu dețin cardurile de sănătate pe baza unor adeverințe valabile timp de 3 luni, asta doar în condițiile în care pacienții refuză cardul din motive de religie sau conștiință.

Silvia Spanciu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts