Vise deşarteÎn prima zi de primăvară, Monica Macovei le-a adus românilor în dar, în loc de tradiţionalul mărţişor, un partid cu un nume ciudat: M10. Am crezut la început că se sugerează vreo legătură între numele doamnei cu ideea politică. Am aflat apoi că M10 ar vrea să sugereze „un partid la puterea 10, pentru o viaţă de nota 10”.

Dar, pentru că Monicăi Macovei această prezentare a intenţiilor sale i se părea mai mult o lozincă, în primul său discurs în calitate de lider de partid a explicat că M înseamnă „modernizarea României, înseamnă merit, înseamnă muncă şi alte lucruri minunate care încep cu M, de la minune”. Şi şi-a completat patetismele adăugând că noua sa invenţie politică va lupta pentru ordine, pentru lege, pentru libertate şi dreptate.

Toate vorbele astea sună atractiv şi ai putea fi tentat să le dai crezare dacă n-ai şti că a fost o colportoare de neadevăruri pe la cancelariile lumii, ponegrindu-şi ţara natală pe care visa să o conducă. Şi, cu certitudine, mai visează şi astăzi, sperând în deşertăciuni la viitoarele alegeri prezidenţiale.

Evenimentul patronat în ziua de 1 martie de Monica Macovei a fost prezentat ca o lansare de partid, dar numărul simpatizanţilor este încă departe de numărul de 25000 de membri, număr de semnături cerut de legislaţia actuală pentru înregistrarea unui partid la tribunal. Astfel că M10 nu are deocamdată statut juridic, nu are nici organizaţie în teritoriu fiind doar la stadiul de proiect politic.

Numărul partidelor aflate în stare de proiect aminteşte din acest punct de vedere de efervescenţa din anii 1990. Dar experienţa a demonstrat că bunăstarea românilor nu este direct proporţională cu numărul partidelor de pe eşichierul politic. Ar fi păcat să ne pomenim că sunt partide din ce în ce mai multe şi alegători din ce în ce mai puţini.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts