Tot al doilea elev vrea la ora de religiereligie

Aproape jumătate dintre elevii sătmăreni au fost înscrişi până ieri dimineaţă de părinţii lor pentru a face ore de religie în şcoli. Înscrierile se mai pot face la secretariatele şcolilor până mâine. Procentul obţinut la nivel de judeţ este comparabil cu cel la nivel de ţară.

Aproape 20.000 de elevi înscrişi
Potrivit datelor furnizate de inspectorul general şcolar, Claudiu Mondici, până ieri dimineaţă, la nivelul judeţului Satu Mare au fost înscrişi pentru a urma orele de religie aproape 46% dintre elevi. “În prezent, la nivelul judeţului Satu Mare sunt înregistraţi 43.512 elevi, de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a. Dintre aceştia, până azi dimineaţă, s-au înscris pentru a urma orele de religie în şcoli un număr de 19.915, deci aproape jumătate. Părinţii care doresc ca elevii lor să urmeze cursurile orelor de religie mai au posibilitatea de a depune cereri în acest sens până în data de 6 martie, adică până vineri”, a precizat Claudiu Mondici.

Cererile se depun la secretariatele şcolilor după care sunt introduse într-o bază de date gestionată de Ministerul Educaţiei, astfel că se poate afla permanent numărul elevilor înscrişi.

Procentul de 45,76% a celor înscrişi înregistrat la nivel judeţean este aproximativ la fel ca şi cel înregistrat la nivel naţional, 45.16%, unde din cei 3,1 milioane de elevi, pentru orele de religie au fost înscrişi 1,4 milioane.

Şcolile gimnaziale, în top
Dintre cei înscrişi pentru orele de religie, marea majoritate a elevilor sunt la şcolile gimnaziale. “Peste 90% dintre elevii noştri s-au înscris pentru orele de religie. Astfel, din cei 717 elevi pe care-i are şcoală, au fost depuse cereri în acest sens pentru 652 de elevi, astfel că au rămas pe dinafară din acest punct de vedere doar 65. Chiar şi pentru cei de la clasa pregătitoare, din cei 86 de elevi, 74 au fost înscrişi la orele de religie. Consider că religia este o disciplină şcolară care contribuie la dezvoltarea sănătoasă şi educaţia elevului, aşa că nu văd de ce nu ar trebui urmate aceste cursuri”, a precizat directorul Şcolii Gimnaziale “Grigore Moisil”, Constantin Voicu.

În schimb, a fost înregistrată o rată mai scăzută de cereri depuse pentru orele de religie pentru elevii de liceu. Din informaţiile furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” s-au înscris pentru aceste ore doar 20% dintre elevi. Aşa cum era de aşteptat, la Liceul Teologic Ortodox “Nicolae Steinhardt” toţi elevii au fost înscrişi pentru a urma aceste cursuri. “Nu am făcut nicio presiune ci părinţii au venit de bună voie să-şi depună cererile ca elevii să urmeze aceste cursuri. În afară de orele de religie, în liceul nostru au loc şi activităţi religioase. În cadrul acestor ore, elevii sunt învăţaţi despre semnificaţia religioasă a sărbătorilor”, a precizat directorul şcolii, preotul Gabriel Groza.

O singură cerere pentru ciclul de învăţământ
Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale privind obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţional, oficiali ai CC precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută de cei care vor să studieze disciplina. Elevii pot solicita participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu de învăţământ – primar, gimnazial şi liceal, excepţie făcând anul şcolar 2015-2016, când îşi vor exprima opţiunea indiferent de anul de studiu.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts