Virozele şi pneumoniile au pus la pat mii de sătmăreni1viroze

Încălzirea vremii din ultima perioadă a adus după sine şi un pericol la care nu mulţi se aşteptau şi care a dat mari bătăi de cap medicilor din judeţul Satu Mare. Concret, potrivit evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare, un număr de 1.706 de persoane s-au ales cu viroze şi cu pneumonii.

Din câte se pare, cei mai afectaţi au fost persoanele din grupa de vârstă 15 – 49 de ani, cu 454 de cazuri, urmate de persoanele din grupa de vârstă 5 – 14 ani, cu 429 de cazuri. Culmea ironiei, cele mai ferite au fost persoanele din grupa de vârstă de până la un an, cu 158 de cazuri, respectiv persoanele care au peste 65 de ani, cu 84 de cazuri. Numărul acestor îmbolnăviri este cu adevărat alarmant dacă avem în vedere faptul că pe întreg parcursul acestei ierni media îmbolnăvirilor nu a depăşit o mie de cazuri pe săptămână.

Cele mai expuse rămân, în continuare, aşa-numitele categorii de risc. Mai exact, persoanele aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, cu boli metabolice, renale, astm bronşic şi diabet zaharat. La fel şi cei care intră în contact cu bolnavii – cadrele medicale sau personalul auxiliar din unităţile sanitare, respectiv adulţii şi copiii care sunt internaţi în instituţii de ocrotire socială. |

În acest context, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor. Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, recomandarea este aceea de a evita pe cât posibil deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Totodată, specialiştii atrag atenţia că persoanele afectate de viroze respiratorii au tendinţa de a lua medicamente fără a consulta în prealabil un doctor. Medicii susţin că automedicaţia devine o mare problemă, în această perioadă a anului, odată cu creşterea numărului de persoane care au probleme din cauza virozelor respiratorii şi a pneumoniilor.

Potrivit medicilor, automedicaţia cu antibiotice în cazul virozelor respiratorii este una eronată, care poate avea efecte secundare. Asta pentru că virozele respiratorii sunt în proporţie de 90% de origine virală şi nu răspund la tratamentul cu antibiotice. Administrarea abuzivă de antibiotice poate avea ca rezultat negativ, în timp, apariţia rezistenţei la acest tip de medicamente. În aceste condiţii, în momentul în care organismul se confruntă cu infecţii bacteriene, antibioticele nu îşi mai fac efectul.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts