More


  Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici au prăznuit ieri Rusaliile

  - Advertisement -

  rusalii

  Mii de credincioşi ortodocşi şi greco-catolici au participat ieri la slujbele religioase de Rusalii,astfel că majoritatea bisericilor din municipiul Satu Mare au fost arhipline. După Sfânta Liturghie, în curţile lăcaşurilor de cult au fost rostite rugăciuni pentru sfinţirea ţarinilor, a spicelor de grâu şi a apei. Credincioşii au luat apoi acasă spice de grâu şi apă, ca binecuvântare a casei. De altfel, în Duminica Rusaliilor se obişnuieşte să fie aduse spice de grâu, amintind de vremea secerişului. Spicele de grâu simbolizează şi “limbile de foc ale Sfântului Duh care s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli”.

  Rusaliile (din latină “rosalia”), cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh, reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Această perioadă a Penticostarului (de la Paşte la Rusalii) am putea-o defini, folosind câteva cuvinte din Canonul Învierii: “Acum toate s-au umplut de lumină”, prin urmare, şi rânduielile bisericeşti sunt altfel, predomină bucuria Învierii.

  Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret. De aceea sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de Cincizecime. Rusaliile reprezintă și consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos. Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci și fiecărui creștin în parte, cu darurile sale (cf. Gal 5, 22). Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt și o sărbătoare de mulțumire pentru harul Mirului.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img