Fie că este vorba despre cel judeţean, fie de cele regionale, sediile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare sunt luate cu asalt de fermierii din judeţ. Motivul este acela că mai sunt doar cinci zile până la expirarea termenului de depunere a cererilor pentru subvenţii pentru anul 2015. Angajaţii instituţiei procesează, în medie, aproape 600 de solicitări zilnic.
Peste 14.000 de cereri depuse
Potrivit celor afirmate de directorul APIA Satu Mare, Gabriel Leş, până ieri au fost depuse, în total, 16.839 de cereri (faţă de 21.400 depuse în 2014) pentru o suprafaţă de 181.000 de hectare (faţă de cele 220.000 existente în judeţ). Dintre acestea, procedura a fost finalizată pentru 14.326 de cereri reprezentând 111.039 hectare de teren. „În ultimele zile se lucrează foarte intens. Acum nu se mai lucrează pe bază de planificări ci sunt luaţi fermierii în funcţie de cum vine fiecare. Dacă în perioada planificărilor, funcţionarii APIA procesau 200-250 de cereri pe zi, acum am ajuns în situaţia de a procesa 580 de cereri zilnic. Practic, programul de lucru se termină când toţi fermierii care se aflau la ora 16.00 în instituţie au fost rezolvaţi”, a arătat Gabriel Leş.
Data până la care pot fi depuse cereri pentru subvenţii este 15 iunie. După această dată, timp de 25 de zile, se mai pot depune cereri dar cu o penalizare de 1% pe zi.
Aglomeraţie în centre
Acesta este şi motivul pentru care sediul central şi cele regionale sunt asaltate de fermieri. „Cât timp au fost planificaţi, mulţi dintre fermieri nu au venit la data programată. Veneau circa 30% dintre cei planificaţi. Acum, aflându-se pe ultima sută de metri, se înghesuie. Pentru ca şi angajaţii noştri să poată lucra, am decis ca fermierii să aştepte jos, în hol, iar fiecare funcţionar coboară după câte trei fermieri. Le-am asigurat apă celor care aşteaptă”, a mai arătat Gabriel Leş.
Directorul APIA a mai precizat că se aşteaptă ca până luni, 15 iunie, să fie depuse 85-90% din cereri. „Ne aşteptăm ca până la data limită să fie depuse circa 19.000 de cereri pentru circa 200.000 de hectare”.
Referitor la cei ale căror culturi au fost calamitate, Gabriel Leş a afirmat că aceştia trebuiau să notifice APIA despre acest lucru. Culturile respective nu vor beneficia de subvenţii, dar cel puţin fermierul nu va fi sancţionat.
Florin Dura