Cetatea din Ardud, sub asediul cavalerilor

ardud1

MedievArtFest Ardud, ajuns la cea de a patra ediţie, a debutat ieri cu o serie de evenimente culturale, deschiderea oficială precum şi turniruri între cavaleri şi concerte de muzică medievală. Tot ieri a fost organizată şi o conferinţă de presă în cadrul căreia organizatorii au prezentat manifestările ce se vor desfăşura în acest week-end la Ardud.

ardud2

800 de ani de istorie
Manifestările dedicate MedievArtFest Ardud au debutat ieri, la ora 10.00, cu deschiderea Cartierului Medieval pe Platoul Beciurilor, urmat, de la ora 11.00, de un seminar de jurnalism la sediul Primăriei Ardud.

Tot în aceeaşi locaţie a fost organizată şi o conferinţă de presă la care au participat primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma, secretarul Primăriei, Cristian Micle, dar şi directorul Festivalului Medieval, Liviu Panciu. Cu această ocazie, primarul Ovidiu Duma a afirmat că ediţia din acest an a Festivalului Medieval are o semnificaţie deosebită, fiind organizat la împlinirea a 800 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Ardud.

„Este un festival unic în judeţ atât datorită istoriei Cetăţii Ardud cât şi datorită organizatorilor. Nădăjduiesc că va fi un festival reuşit care să-i bucure pe cei care vor lua parte la manifestări. Mizăm pe un public numeros la acest festival”, a precizat edilul şef.

La rândul său, directorul MedievArtFest, Liviu Panciu, a arătat că simbolul celor 800 de ani de luptă şi credinţă a istoriei Ardudului îşi va pune amprenta pe acest festival. „Vom face un periplu în istorie prin seminarii şi momente artistice, dar şi o sinteză a timpurilor trecute prin intermediul unor poveşti spuse în prezent. Ediţia din acest an a transformat MedievArtFest într-un festival internaţional, odată cu prezenţa cavalerilor şi formaţiilor de muzică medievală din Ungaria. Păstrăm brandul de festival-spectacol care se află într-un trend ascendent. Numărul de artişti care vor fi prezenţi la acest Festival aproape că s-a dublat faţă de ediţiile trecute.

Prin intermediul acestui eveniment, Ardudul îşi poate găsi un loc important în turismul cultural ca oraş turistic medieval”, a mai spus Liviu Panciu.

Tot în cadrul conferinţei de presă, secretarul Primăriei Ardud, Cristian Micle, a afirmat că în cursul zilei de azi va fi semnat un protocol de înfrăţire cu un oraş din Ungaria, dar şi un protocol de colaborare cu municipiul Sebeş, după ce anul trecut a fost semnat unul asemănător cu oraşul Târgu Neamţ.

ardud3

Deschiderea oficială
Deschiderea oficială a Festivalului Medieval a avut loc tot ieri, la ora 17.00, la Cetatea din Ardud. Cavalerii şi domniţele au fost primiţi în faţa cetăţii cu pâine şi pălincă după un ritual special cavaleresc. Apoi cu toţii au urcat până la poala cetăţenii unde şeful Cavalerilor Lup, Liviu Pancu, directorul festivalului, le-a oferit reprezentanţilor tuturor ordinelor cavalereşti posibilitatea să spună câteva cuvinte despre prezenţa lor la Festivalul de la Ardud.

În continuare, primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma, a spus, în cuvântul său, că întreaga comunitate din Ardud asistă, în aceste zile, la momente emoţionante prilejuite atât de prezenţa atâtor ordine cavalereşti, dar şi de împlinirea a 800 de ani de la prima atestare documentară a localităţii. „Vor fi trei zile de momente emoţionante despre care se va vorbi peste ani. Ardudul s-a obişnuit cu acest festival şi îl vom continua. Istoria ne obligă să facem acest lucru. Nu avem voie să uităm cine suntem şi de unde venim”, a mai spus edilul şef, care a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea evenimentului.
După deschiderea oficială au urmat spectacole, dansuri şi turniruri medievale care au fost susţinute atât la Cetate cât şi pe Platoul de la Beciuri de ordinele cavalereşti prezente la Festival. Ziua s-a încheiat cu retragerea cu torţe.

Încă două zile de festival
Manifestările organizate în cadrul Festivalului Medieval de la Ardud vor continua atât azi cât şi mâine. Astfel, azi, de la ora 10.00, va avea loc deschiderea Taberelor Cavalereşti, la Cetate, şi deschiderea Cartierului Meşteşugăresc, la Platoul de la Beciuri. Cel mai important eveniment al primei părţi a zilei va fi semnarea Hrisoavelor de colaborare culturală între oraşul Ardud şi municipiul Sebeş, care va avea loc la Primărie de la ora 13.00. Tot în aceeaşi locaţie se va desfăşura şi conferinţa „Ardud – Tradiţie şi Continuitate”.

După-amiaza este dedicată spectacolelor şi turnirurilor cavalereşti care se vor desfăşura la Cetate şi la Beciuri. Cel mai important spectacol „800 de ani de Luptă şi Credinţă – Sigiliul Leului de Aur” se va desfăşura la Cetate, de la ora 21.15.

Ziua de duminică va debuta, de la ora 12.00, cu Parada Medievală, urmată de dezvelirea monumentului „Ardud 800”, care se va desfăşura de la ora 12.30 în faţa Primăriei Ardud.

După-amiaza zilei de duminică este dedicată paradelor, spectacolelor şi concertelor cavalereşti care vor avea loc atât la Cetate cât şi pe Platoul din zona Beciurilor. MedievArtFest Ardud 2015 se va încheia, la ora 22.00, cu retragerea cavalerilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Guvernul ia în calcul revenirea la starea de urgenţă. SURSE

Potrivit unor surse Adevărul, la propunerea medicilor, Guvernul Orban ia în calcul reintroducerea stării de urgenţă în zonele în care s-au înregistrat foarte multe...

Marcel Ciolacu, despre legea carantinării şi izolării. “Nu putem vota această lege. Am o dezamăgire personală faţă de Klaus Iohannis”

Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, a declarat, luni, că parlamentarii social-democraţi nu vor vota în Senat “până când prim-ministrul şi ministrul Sănătăţii nu...

Gabriel Leș: Legea privind carantinarea și este o aberație juridică

Senatorul PSD de Satu Mare, fostul ministrul al Apărării, Gabriel Leș, spune că Legea privind carantinarea și izolarea pe care guvernul Orban o vrea...

Marcel Ciolacu: “Când vom depune moţiunea, ea trece 100%. În acest moment avem 204 voturi”

Comitetul Executiv al PSD s-a reunit luni pentru a discuta felul în care parlamentarii partidului vor vota în privinţa legii carantinării, iar la sfârşitul...

Handicapat… pe jumătate

Este greu de răspuns de ce parchează unii peste linii, așa cum se vede în imaginea alăturată publicată de activiștii de la DriversSM. Desigur,...