More


  Criză de ţigări pe piaţa neagră

  =

  tigari

  Conflictul armat dintre poliţiştii ucraineni şi ultranaţionaliştii de la Pravîi Sektor (Sectorul de Dreapta), înregistrat în urmă cu zece zile, a avut şi un efect pozitiv. Contrabanda cu ţigări ucrainene peste fâşia verde a fost pur şi simplu blocată. Contrabandiştii nu mai îndrăznesc să mişte în front de teama autorităţilor din ţara vecină. După cum era normal, acest lucru a afectat şi piaţa neagră din judeţul Satu Mare. În decurs de o săptămână, contrabandiştii şi-au epuizat şi ultimele stocuri. Aprovizionarea fiind tăiată, aceştia nu mai au ce să le vândă sătmărenilor amatori de tutun ucrainean.

  Stocurile de ţigări s-au evaporat
  În ultimele zile, sătmărenii au început să găsească tot mai greu ţigări de contrabandă. Micile magazine săteşti şi cele de cartier, unde se puteau cumpăra ţigări ucrainene pe sub tejghea, au fost primele care şi-au anunţat clienţii că au rămas fără marfă. Nu o duc mai bine nici distribuitorii de ţigări de contrabandă care îşi fac veacul în pieţele din judeţul nostru. Majoritatea lor au rămas fără marfă în week-end. “Nu ştiu ce se întâmplă, dar de duminică încoace nu am mai reuşit să găsesc ţigări ucrainene. Am încercat pe la mai mulţi bişniţari, dar toţi mi-au spus că nu au acum ţigări pe stoc. Un bronzat din Piaţa Someş, de la care obişnuiam să mă aprovizionez, mi-a spus că nici nu vor mai fi o bună perioadă de acum înainte”, ne-a declarat un sătmărean care îi căuta de zor pe vânzătorii de ţigări ucrainene din Piaţa Someş.

  Totuşi, unii dintre comercianţii clandestini, care dispuneau de stocuri mai însemnate, încă mai vând pachete de Jin Ling şi de NZ. Sesizând criza de pe piaţă, o bună parte dintre ei şi-au permis să ridice preţurile, respectiv de la şapte lei la opt lei pachetul. “Cu chiu, cu vai, am reuşit să găsesc ţigări ucrainene. Băiatul care le vindea mi-a spus că acum le dă cu opt lei, că e bai cu aprovizionarea. Am luat un cartuş întreg, aşa că a lăsat câte 50 de bani la pachet. Îmi pare rău că n-am avut bani măcar de două cartuşe, căci cine ştie când voi mai găsi ţigări ucrainene în piaţă”, ne-a declarat un alt sătmărean.

  Conflictul care a blocat contrabanda
  Reamintim cititorilor că, în urmă cu zece zile, la nici 70 de kilometri de PTF Halmeu, în oraşul Mukacevo, a izbucnit un schimb de focuri între forţele de ordine ucrainene şi ultranaţionalişti din cadrul grupării Pravîi Sektor. În urma conflictului armat, trei persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 16 au fost rănite.Conflictul a izbucnit pe fondul rivalităţii dintre doi parlamentari ce îşi disputau controlul asupra contrabandei cu ţigări. În timp ce unul a apelat la ultranaţionaliştii de la Pravîi Sektor, pe care îi şi finanţa, celălalt se baza pe poliţişti corupţi, aflaţi pe statul său de plată.

  Autorităţile de la Kiev au anunţat deja săptămâna trecută că vor lansa o operaţiune antiteroristă în vestul ţării, mai precis în regiunea Transcarpatia. Un prim efect al acestor operaţiuni, soldate cu mobilizarea unor forţe de ordine suplimentare în regiune, a fost blocarea contrabandei cu ţigări. În ultimii ani, regiunea Transcarpatia a devenit placă turnantă pentru traficul de ţigări, învecinându-se cu România, Ungaria şi Slovacia. Oraşul Mukacevo a devenit un centru important al operaţiunilor de contrabandă, care generează anual venituri de milioane de dolari.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img