More


  Culturile de porumb, sub ameninţarea secetei

  - Advertisement -

  seceta

  În cadrul videoconferinţei cu prefecţii susţinută luni de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, până la sfârşitul lunii iulie în toată ţara vor fi înregistrate temperaturi de peste 30 de grade. Din această cauză, în multe zone din România se vor înregistra secete extreme. Potrivit prognozelor, aceste secete vor afecta şi judeţul nostru. Fermierii sunt îngrijoraţi de perspectiva unei secete, care ar putea compromite culturile de porumb, floarea soarelui şi sfeclă de zahăr. Marile societăţi agricole au reuşit să recolteze rapiţa şi sunt aproape la final cu recoltarea grâului, obţinând producţii foarte bune la ambele culturi.

  Avertizări în privinţa secetei
  Directorul Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, a avertizat la mijlocul lunii trecute că seceta va afecta, în următoarele luni, şi judeţul Satu Mare. Insuficienţa de apă în sol a afectat deja o mare parte a ţării. Directorul Ioan Cioltean a mai arătat că seceta s-a instalat deja în judeţul Bihor. De altfel, cele mai mari deficienţe de apă în sol se estimează a fi localizate în regiunile din Sudul, Sud-Estul, Estul şi Vestul ţării unde seceta pedologică va putea fi extremă şi puternică, a anunţat la începutul lunii trecute şi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu.

  Secetă pedologică şi atmosferică
  Deşi au obţinut producţii bune până în prezent, fermierii din zona Careiului sunt îngrijoraţi de efectele secetei prognozate de ANM. “Se spune că va fi secetă în lunile iulie şi august. Ne îngrijorează această prognoză, întrucât o secetă extremă ar putea compromite grav culturile de porumb, sfeclă de zahăr şi floarea soarelui. Dacă va fi secetă atât pedologică cât şi atmosferică, plantele pur şi simplu se vor usca. Ar fi un adevărat dezastru pentru fermieri”, ne-a declarat preşedintele Societăţii Agricole Înfrăţirea Carei, Liviu Ciucoş.

  Seceta prognozată nu va mai afecta culturile de grâu şi rapiţă. “Rapiţa deja este recoltată. Am avut producţii de aproximativ 3.000 kilograme la hectar. Marţi vom termina cu recoltatul grâului, care este de o calitate foarte bună. Aici avem producţii medii de peste 5.000 kilograme la hectar. Însă degeaba avem producţii bune dacă preţurile de pe piaţă vor fi scăzute”, ne-a declarat preşedintele Liviu Ciucoş.

  Polenul nu fertilizează pe căldură
  O eventuală secetă ar avea efecte negative asupra culturilor de porumb, sfeclă de zahăr şi floarea soarelui. “Porumbul chiar acum leagă. În cazul în care va fi foarte cald, polenul nu va mai fertiliza plantele. Nu vor lega nici culturile de floarea soarelui şi de sfeclă de zahăr în cazul în care temperaturile vor depăşi 32-35 grade Celsius în perioada următoare. Toate aceste culturi vor fi afectate de seceta care se anunţă”, ne-a declarat preşedintele Agrind SA Tăşnad, Oliviu Buzgău.

  În schimb, s-au înregistrat producţii deosebit de bune la grâu şi la rapiţă. “La grâu am avut producţii bune, de circa 5.000 kilograme la hectar. Grâul recoltat este de o calitate ridicată. La rapiţă, am avut producţii de 3.500-3.600 kilograme la hectar, ceea ce e foarte bine”, ne-a declarat preşedintele Oliviu Buzgău.

  Afectaţi şi proprietarii de animale
  Începutul de secetă i-a afectat deja pe crescătorii de vaci din judeţul Satu Mare. “Animalele nu mai au ce să pască pe păşuni. Iarba s-a uscat din cauza secetei. Sunt sute de hectare de păşune uscată, cel puţin în zona Careiului. Din această cauză, trebuie să intervenim cu furaje suplimentare în hrana animalelor”, ne-a declarat fermierul Marin Hendea, proprietarul unei ferme de vaci din Carei. Folosind în această perioadă furajele, fermierii îşi diminuează stocurile făcute pentru perioada de stabulaţie, adică pentru iarnă.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img