More


  Dacă se vrea, se poate

  =

  După ce în urmă cu doi-trei ani rezultatele la Bacalaureat au fost mai mult decât dezastruoase, cele obţinute anul trecut şi în acest an de candidaţii sătmăreni sunt peste aşteptări. Dacă acum doi ani, doar unul din trei candidaţi a reşit să promoveze examenul maturităţii, anul trecut s-a ajuns la o promovabilitate de circa 65%, în timp ce în acest an s-a ajuns ca trei din patru candidaţi să promoveze Bac-ul.

  Explicaţii pentru rata de reuşită a ultimilor doi ani ar fi multe. Este foarte posibil ca, văzând dezastrul de de acum doi ani, mulţi dintre candidaţi să se pună cu burta pe carte şi să se pregătească mai temeinic pentru Bac. Dacă este aşa, atunci absolvenţii de clasa a XII-a din acest an merită toată aprecierea. Deci, cu alte cuvinte, dacă se vrea, se poate. Însă şi schimbarea modalităţii de susţinere a examenelor de Bacalaureat a avut un aport substanţial la reuşită. Faptul că acum se dă Bac-ul diferenţiat, în cadrul căruia absolvenţii liceelor tehnologice şi a celor cu profil uman suţin probe diferite, a determinat creşterea substanţială a promovabilităţii la aceste examene.

  Cu toate acestea, în ultima perioadă au circulat mai multe zvonuri, ba există şi o propunere legislativă supusă dezbaterii publice în acest sens, potrivit cărora s-ar dori schimbarea Legii Învăţământului în România. Nu ştim cât de oportun ar fi acest lucru în condiţiile în care, atât la Evaluarea Naţională cât şi la Bacalaureat, performanţele obţinute de candidaţi sunt notabile. Asta înseamnă că, în forma actuală, Legea Învăţământului dă roadă şi nu ar trebui schimbată. Chiar premierul Victor Ponta spunea, la un moment dat, că nu ar trebui schimbat un sistem care funcţionează.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img