Festival la a IV-a ediţie

ardud1

Frumoasă şi interesantă conferinţă de presă. Prezentarea programului, gândirea acestuia, pregătiri îndelungate şi punerea în practică. Muncă, muncă şi iar muncă! Dacă la primele ediţii am încercat să fac un calcul, să-mi dau seama de numărul participanţilor la sărbătorile cetăţii şi am ajuns la cifra de peste cinci mii, acum, la această ediţie nu mai contează numărul, ediţia făcând parte din tradiţie! Poate cel mai important act de cultură din judeţ, de-a lungul anilor, s-a petrecut acum, la Ardud, cu ocazia împlinirii a 800 de ani de atestare documentară a Ardudului, devenit cetate medievală şi înscriindu-se, pe drept cuvânt, între oraşele medievale ale ţării, alături de Sighişoara, Mediaş, Tg. Mureş, Hunedoara, Alba Iulia etc.

O dublă sărbătoare
Câtă ambiţie, dar câtă satisfacţie spirituală poate dobândi un primar care ştie ce vrea, ştie să ofere localnicilor satisfacţia de mândrie în aflarea istoriei locurilor sfinte pentru ei. Şi iată, ing. Ovidiu Duma trăieşte, alături de cei care l-au ales în fruntea lor, momente de neuitat, o dublă sărbătoare în care frumosul, esteticul şi sublimul domină „bătrâna” cetate a Ardudului, domină sufletele atâtor oameni! Felicitări d-le primar!

Interesant că, în emisiunea televizată „Oameni şi Fapte”, acest om, modest prin structura sa, n-a gândit să-şi asume responsabilităţi, ci a mulţumit directorului artistic Liviu Pancu, apoi lui Mircea Câcu şi, desigur, secretarului oraşului, omul-cheie al oricărei primării.

Spectacol de amploare
A organiza un spectacol de o asemenea amploare nu-i de ici de colo, dar Liviu Pancu s-a ataşat atât de mult de oamenii din Ardud, care l-au fermecat! Are perfectă dreptate, acolo fiind oameni harnici, frumoşi la fizic şi suflet, gospodari, întreprinzători, oameni ce au împrăştiat ura, invidia şi răutatea, oameni ce sunt ataşaţi de frumos, de dorinţa de a cunoaşte cât mai mult despre ei, despre istoria locului! La întrebarea, dacă i-a fost greu, primarul şi secretarul au răspuns la unison: când realizezi ceva pentru comunitate şi o faci din suflet pentru suflete, nu-i greu! Şi iată, s-ar putea aşterne pe hârtie un vast program pe durata a trei zile ale lui iulie 2015, zile ce nu pot fi uitate de participanţi, dar nici de cele 17 formaţii ce şi-au desfăşurat neobişnuitul program pe scene şi în aer liber, făcându-i, parcă, pe spectatori adevăraţi actori ce se implică alături de mulţimea de actori veniţi din puternicile centre medievale ale ţării.

ardud3

Oricum, nimic nu seamănă cu festivismele cunoscute de noi, nimic nu poate fi mai atractiv decât portul, straiele, armele, obiceiurile, datinile, muzica şi mişcarea ce aduce aminte de lecturile noastre despre Evul Mediu, pe care l-am primit acum în casele noastre, în sufletele noastre.

800 de ani de istorie
MedievArtFest Ardud a reuşit să prezinte steagurile medievale, dansurile specifice, cavalerii medievali, muzica medievală, adevărata retragere cu torţe. Platoul cetăţii, beciurile cetăţii, primăria, casa de cultură au format frumoasa Cetate a Ardudului, iar omul cetăţii poate fi numit Ovidiu Duma, în jurul căruia s-au desfăşurat toate activităţile!

Sigur, în activităţi au ţinut cont de toţi participanţii, neuitându-i pe micuţii cavaleri, alături de Şcoala scutierilor, cea de dansuri medievale, o serie de recitaluri ale vremurilor trecute – toate sub genericul „800 ani de luptă şi credinţă” – Sigiliul Leului de Aur.

Au fot incluse bisericile, paradele şi, desigur, dezvelirea monumentului „Ardud 800” realizat de maestrul sculpturii Radu Ciobanu. Felicitări acestui talentat artist, care aduce atâtea bucurii spirituale judeţului şi ţării!

Cavalerii reuniţi la poalele Cetăţii Ardud
Primarul este mândru că va continua tabăra de creaţie cavalerească, devenită tradiţională şi incluzând peste 16 artişti din toată lumea care lasă în patrimoniul cultural al Ardudului lucrări de mare valoare. Iată că un primar se poate implica cu gândul şi cu fapta în tot ce înseamnă prosperitatea localităţii pe care o conduce după vrerea celor care l-au ales!

N-a fost uitat nici de data aceasta spectacolul cu foc, realizat de trupa „Sirius” din Bistriţa. Dacă i-am amintit pe cei din Bistriţa, e bine să-i amintim şi pe cei din Sibiu (Ordinul Cavalerilor „Argotica”), din Ungaria (Ordinul Crux Alba), Tg. Mureş (Ordinul Cavalerilor Lup), din Mediaş, Hunedoara, Deva, Sebeş, Buzău, Bucureşti, Sighişoara, Tg. Neamţ, (prezent şi prin reprezentanţi ai primăriei).

Un moment de preţuire a oraşului medieval Ardud l-a constituit semnarea documentelor („hrisoavelor”) de cooperare culturală cu primăriile oraşelor Sebeş, Sighişoara şi Tg. Neamţ.

Ardud – Tradiţie şi Continuitate
La un nivel cerut de festivitate, fără a rămâne mai prejos de ediţiile anterioare, s-a desfăşurat Conferinţa „Ardud – Tradiţie şi Continuitate”, cu prezenţa Conf. Dr. Marius Diaconescu, Dr. Attila Gido, Dr. Daniela Marcu, Dr. Livia Ardelean. Nu ştiu cât se va reţine din frumoasele legende ale cetăţii Ardud, dar această ediţie, de excepţie, îmbinată cu marea sărbătoare a existenţei de 800 de ani a Ardudului, mentorul acestui Festival unic în judeţ, vor dăinui în sufletele localnicilor, mândri de ei, de primarul lor, de Consiliul local, de conducătorii judeţului nostru!

ardud4

Din 1481, când Bartalomeu Dragfi a construit cetatea, când acest descendent al voievodului maramureşean Dragoş Vodă şi cuscru cu Ştefan cel Mare – Ardudul a devenit un punct strategic. De aceea a fost distrusă cetatea în 1565 de către o armată imensă. Mai târziu, în 1738 cetatea a fost refăcută, dar nicicând nu şi-a recăpătat marea sa importanţă strategică şi nu numai.

Acum, în zilele noastre, cetatea din Ardud, refăcută, dată pe harta importantelor puncte turistice din Transilvania şi din ţară, îşi retrăieşte istoria şi stă măreaţă, de strajă nouă, care am învăţat să ne mândrim cu trecutul nostru! O facem azi, mâine, în zilele ce vor urma datorită unui om care iubeşte cultura şi ne dă posibilitatea să „ne stropim” şi noi cu un pic din ea!

Teodor Curpaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Cum jucăm în mod echilibrat la pariuri sportive

Datorită faptului că pariurile sportive au înregistrat o tot mai mare expansiune în preferințele jucătorilor din întreaga lume, se pune tot mai mult problema gestionării cu...

Dezinsecție astăzi de la ora 19. Alertă printre apicultori

Astăzi, 13 iulie, de la ora 19.00, se va efectua acțiunea de dezinsecție prin aviotratament asupra zonelor unde nu s-au realizat acțiuni de dezinsecție...

FOTO. Controale pentru menținerea siguranței în perioada stării de alertă

  La data de 12 iulie, peste 260 de poliţiştii sătmăreni, împreună cu jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și polițiști locali, dar și cu...

Patru zile fără Coronavirus în Satu Mare

  La acest sfârșit de săptămână nu a mai fost identificat niciun caz nou de COVID-19 în Satu Mare, numărul celor bolnavi rămâne 82, dintre...

Casa Noastră – 100 de ani de la înființarea primei bănci românești municipale în Satu Mare

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la înființarea primei bănci românești în municipiul Satu Mare, în 1920. Mai jos am preluat un...