More


  O nouă şansă pentru pălincarii şi fermierii din Oaş

  =

  oas1

  Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a promis ieri, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Gherţa Mare cu fermierii şi autorităţile publice locale din Ţara Oaşului, că se va implica activ pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă pălincarii şi fermierii din zonă.

  Tot cu această ocazie au fost prezentate şi măsurile de finanţare ce sunt sau vor fi deschise în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

  Primit cu pălincă şi ţâpuritori
  Ministrul Daniel Constantin şi Caravana PNDR 2020 au fost primiţi în faţa Căminului Cultural din Gherţa Mare, reabilitat prin PNDR, de autorităţile locale şi judeţene, printre care vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, primarul comunei Turţ, Ioan Ciupac, primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, directorii instituţiilor subordonate Ministerului Agriculturii, primari din Ţara Oaşului dar şi fermieri din zonă.
  Înainte de a intra în incinta căminului, Daniel Constantin a fost invitat să guste din pălinca de Oaş şi a asistat la un scurt program artistic cu specific oşenesc prezentat de tineri din comuna Turţ.
  În deschiderea întâlnirii de la Gherţa Mare, primarul Ioan Ciupac a făcut o scurtă prezentare a comunei Turţ, unde sunt oameni harnici, dar şi deştepţi, care au atras fonduri structurale prin diferite măsuri PNDR, dar care se pregătesc şi pentru noile măsuri de finanţare. În continuare, directorul GAL Ţara Oaşului, Maria Turtureanu, a prezentat pe scurt activitatea acestei organizaţii prin intermediul căreia în Ţara Oaşului au fost implementate proiecte în valoare de aproape 2,8 milioane de euro.

  Ţara Oaşului l-a impresionat pe ministru
  Ministrul Agriculturii a afirmat că este impresionat de cele văzute în Ţara Oaşului dar şi în judeţul Satu Mare. „Sunt impresionat de modul în care sătmărenii au ştiut să atragă fonduri europene. Doar la Turţ, din informaţiile pe care le deţin, au fost derulate proiecte în valoare de 8 milioane de euro. Am impresia că nu vorbesc doar cu nişte fermieri ci şi cu nişte experţi în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene. Din ceea ce am putut să văd, Ţara Oaşului s-a dezvoltat foarte bine. Localităţile s-au dezvoltat, drumurile arată foarte bine şi îi felicit pe sătmăreni şi oşeni că au reuşit să atragă atât de multe fonduri europene. Pentru PNDR 2014-2020 sunt disponibile 9,5 miliarde de euro şi vă îndemn să depuneţi cât mai multe proiecte pentru a primi cât mai multe fonduri pentru dezvoltare”, a mai spus Daniel Constantin.
  În continuare, ministrul a prezentat principalele măsuri de finanţare care sunt sau vor fi deschise prin PNDR 2014-2020.

  Nemulţumirile oşenilor
  În continuare, ministrul Constantin i-a îndemnat pe fermieri, dar şi pe autorităţile locale, să adreseze întrebări. Reprezentantul unui grup de fermieri din Tarna Mare a solicitat ministrului Agriculturii, dar şi membrilor Caravanei PNDR 2020, să intervină astfel încât oşenii să nu mai piardă punctaj în ceea ce priveşte prezentarea actelor originale de proprietate a terenurilor lucrate, deoarece circa 90% dintre fermierii din Oaş nu pot face acest lucru. Reprezentantul fermierilor s-a plâns şi de faptul că livezile din Ţara Oaşului sunt considerate sub potenţial, astfel că pentru dezvoltarea acestora nu pot fi depuse cereri de finanţare prin PNDR. În aceeaşi situaţie se află şi culturile de căpşuni, deoarece nu sunt considerate eligibile decât cele aflate în sere, în timp ce în Oaş acestea se află în câmp deschis. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Pălincă din Ţara Oaşului, Gheorghe Ciocan, a solicitat, în numele tuturor producătorilor de pălincă din nord-vestul ţării, ca să se intervină pentru reducerea accizei la pălincă. De asemenea, unii fermieri au solicitat luarea unor măsuri în ceea ce-i priveşte pe fermierii care au terenuri în zonele protejate „Natura 2000”, a cărui custode „îşi bate joc de oameni”. Un grup de producători din Halmeu au cerut sprijinul ministrului Agriculturii pentru a interveni pe lângă Primăria Baia Mare pentru a fi primiţi în piaţa din acest oraş. Producătorii spun că lor nu li se mai permite accesul în piaţă şi că sunt favorizaţi speculanţii.

  Ministrul se implică

  oas2Ascultând păsurile acestora, ministrul Daniel Constantin a promis că va face diligenţele necesare pentru rezonarea livezilor şi a câmpurilor cultivate cu căpşuni din Oaş. De asemenea, se va implica, alături de ministrul de Finanţe, pentru urgentarea măsurilor de reducere a accizei la pălincă. Ministrul a afirmat că este vorba despre o directivă a Comisiei Europene şi că, împreună cu ministrul Finanţelor, va face demersurile necesare pentru urgentarea discutării acestei directive şi modificarea ei în favoarea pălincarilor.
  Totodată, ministrul Daniel Constantin a promis că va discuta cu ministrul Mediului cu privire la statutul terenurilor aflate în siturile „Natura 2000”. În ceea ce priveşte situaţia producătorilor din Halmeu, alungaţi din Piaţa din Baia Mare, ministrul Agriculturii a precizat că va purta o discuţie cu reprezentaţii inspecţiei în agricultură şi că vor fi demarate acţiuni de control în cele din Baia Mare.

  Intervenţia vicepreşedintelui Mircea Govor
  La finalul întâlnirii de la Gherţa Mare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean a mulţumit ministrului Daniel Constantin, dar şi Caravanei PNDR 2020, pentru că şi-au făcut şi au venit în mijlocul fermierilor din Oaş şi din judeţul Satu Mare.
  Apoi şi-a exprimat rugămintea ca oşenilor să li se facă dreptate. Şi anume, punctual, a solicitat ca producătorii de căpşuni din zonă să fie ajutaţi pentru a-şi putea valorifica producţia dar şi pentru a-şi construi un depozit frigorific. De asemenea, l-a rugat pe ministrul Agriculturii să facă toate demersurile necesare, „să forţeze nota” pentru ca acciza la pălincă să fie redusă considerabil. „În Satu Mare se produc, anual, peste 6 milioane de litri de pălincă. Majoritatea oşenilor îşi rotunjesc veniturile din pălincă. Trebuie forţată nota, în limitele legale, evident, pentru reducerea accizei la pălincă. Dacă reuşiţi acest lucru, veţi rămâne pentru totdeauna în inimile acestor oameni”, a precizat Mircea Govor. De asemenea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean l-a rugat pe ministrul Agriculturii să poarte o discuţie serioasă cu ministrul Mediului în ceea ce priveşte situaţia terenurilor aflate în cadrul site-urilor „Natura 2000” în vederea luării unei decizii pentru proprietarii acestor terenuri. Mircea Govor a mai adăugat că ceea ce face custodele acestor arii la Satu Mare este efectiv o bătaie de joc la adresa oamenilor.
  Ministrul Daniel Constantin a promis că se va implica personal în rezolvarea tuturor cererilor făcute de oşeni şi de fermierii sătmăreni.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img