More


  Opt secole de luptă şi credinţă

  =

  q39v4lot

  Oraşul Ardud se poate mândri cu o vechime de opt secole, marcate de luptă şi credinţă. Festivalul Medieval, ajuns la a IV-a ediţie, a marcat totodată 800 de ani de la prima atestare documentară.

  În anul 1215, Ardudul este menţionat ca una din cele mai însemnate aşezări din zona Sătmarului ca cetate de apărare existentă dinaintea marii invazii tătaro-mongole, fiind amintită sub numele de Castrum Ardud. Pentru prima dată, localitatea apare sub numele de Herdeud, apoi Erdeud, Erdod şi, în final, sub numele de Ardud cum este cunoscut şi azi, toate aceste denumiri amintind de imensele păduri care ocupau acest teritoriu în trecut.

  Hrisoave de înfrăţire culturală
  Ordinele cavalerești  au prezentat spectacole cu menestreli, cavaleri, domnițe și tabere medievale, spre încântarea numeroşilor participanţi la festival. Deschiderea oficială a avut loc vineri, manifestările continuând sâmbătă şi duminică. Sâmbătă a avut loc semnarea hrisoavelor de cooperare culturală, la care au participat reprezentanţii oraşelor Ardud, Sighişoara,Târgu Neamţ si ai unui oraş din Ungaria. Cavalerii şi domniţelele au întâmpinat musafirii, iar după semnarea documentelor de înfrăţire, directorul artistic Liviu Pancu i-a invitat pe participanţi la un joc de imaginaţie.
  Primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma, s-a declarat mândru de colaborarea şi de înfrăţirea cu celelalte oraşe, sperând ca în viitor numărul acestora să crească. Semnarea hrisoavelor a fost urmată de conferinţa intitulată “Ardud- Tradiţie şi Continuitate”, în cadrul căreia s-a dicutat despre adevăratul trecut al Ardudului. Scriitorul Ştefan Berci a adus în faţa celor prezenţi Drăgoşeştii, iar cartea “Cetatea Ardud, repere Istorice şi arheologice” a fost prezentată de autoarea Daniela Marcu Istrate. Ziua de sâmbătă a continuat cu prezentări de steaguri medievale, animaţie medievală pentru copii, antrenamente cavalereşti, un spectacol cu foc, respectiv un concert de muzică medievală şi dansuri medievale.

  Monument dezvelit în faţa primăriei
  Duminică, toţi cavalerii, în frunte cu primarul Ovidiu Duma, au participat la marea paradă a ordinelor cavalerești. Parada a fost urmată de dezvelirea monumentului „Ardud 800″, amplasat în fața primăriei. Momentul a fost sfinţit de un sobor de preoți. Cavalerii au intonat imnul României. În strigătele lor ”Vivat”, a fost dezvelit monumentul care marchează 800 de ani de atestare documentară a orașului Ardud. Placa este realizată de renumitul sculptor sătmărean Radu Ciobanu. ”Trecutul acestor locuri trebuie să-l marcăm și să fim demni de trecutul nostru, al înaintașilor noștri și să facem ca această localitate și locuitorii ei să prospere pe timp ce trece. Ne-am străduit ca să facem toate aceste lucruri și împreună le spunem tuturor La mulți ani!”, a declarat primarul Ovidiu Duma.
  Prefectul Eugeniu Avram a prezentat importanţa onorării celor care au contribuit la istoria localităţii Ardud. ”Tradiția noastră, a poporului român, de a ne cinsti faptele eroice ale fiilor noștri ne-a fost transmisă din generație în generație, cu adâncă și profundă semnificație religioasă și laică, cu multe valențe morale, spirituale, civice și militare. Astăzi, aici la Ardud trăim un asemenea moment. Prin dezvelirea acestui monument ridicat în cinstea celor 800 de ani de atestare documentară a orașului Ardud nu facem altceva decât să-i onorăm pe toți cei care au contribuit la istoria locului. Vă urez să aveți un prezent și un viitor așa cum vi-l doriți, adică fericit”, a declarat prefectul Avram.

  Cavaleri din toate colţurile ţării
  După dezvelirea plăcii comemorative, a continuat defilarea până la cetatea Ardudului, moment în care s-au prezentat toate ordinele cavalerești prezente în aceste zile la Festivalului MedievArtFest. Este vroba de Ordinul Cavalerilor Lup – Târgu-Mureş, Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Cavalerii din Carpaţi – Deva, Ordinul Cavalerilor de Muhlbach – Sebeş, Ordinul Crux Alba – Ungaria, Ordinul Cavalerilor ArtGotica Sibiu, Trupa Nosa, Trupa Sirius Bistrița, Trupa Terra Alba — Buzău, Truverii — Bucureşti şi Corvinia – Hunedoara. Muzica medievală veritabilă nu putut lipsi de la festivalul care a marcat 800 de ani de luptă şi credinţă la Ardud.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img