Patronatele îi ACUZĂ pe sătmăreni că sunt LENEŞI. Aduc muncitori din ALTE JUDEŢE

muncitori

Marile firme din judeţul Satu Mare se plâng că sătmărenii sunt leneşi şi că refuză locurile de muncă, aceştia fiind nevoiţi să aducă personal din alte judeţe, precum Sălaj sau Maramureş. Afirmaţia a fost făcută azi de către directorul Asociaţiei Economică Germano-Română, Iuliu Cadar. În schimb, sindicaliştii sătmăreni susţin că firmele în cauză nu angajează persoane trecute de 50 de ani, invocând tot felul de tertipuri la limita legii.

Directorul Asociaţiei Economică Germano-Română, Iuliu Cadar, a scos în evidenţă o problemă stringentă a marilor angajatori din judeţul Satu Mare, care susţin că nu mai găsesc forţă de muncă. Concluzia lui Iuliu Cadar: sătmărenii nu vor să muncească.

“Există un număr de şomeri destul de mare, există familii nevoiaşe unde părinţii nu lucrează. Cred că aici, undeva, s-au lipsa de comunicare sau, să mă ierte acei oameni, nici nu vor să lucreze. Aici este o mare anomalie (…) Nu vor să lucreze. Pentru că noi discutăm, parţial, problemele unor oameni care, scuze, nu vor să lucreze. Dar să îi găsim pe aceia care vor să lucreze. Pentru că 80% din cei care vin la poarta marilor firme să se angajeze vin să primească doar ştampila că nu sunt apţi de muncă. Acesta este adevărul!”, a spus Iuliu Cadar.

Iuliu Cadar mai susţine că marii angajatori din judeţul Satu Mare se văd nevoiţi să aducă forţă de muncă din judeţele învecinate.

“Vă spun că firme mari din Satu Mare aduc forţă de muncă din judeţul Sălaj, din judeţul Maramureş şi aşa mai departe. Deci, aici cred că ar trebui făcut ceva. Ar trebui să chemăm directorii acestor instituţii, mă rog şi Asociaţia Economică Germano-Română îi poate ajuta, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Prefectura, sindicatele, ca să vedem cum să aducem aceste două aspecte mai aproape, căci este o discrepanţă foarte mare. Deci, locuri de muncă în judeţul Satu Mare există, credeţi-mă. Teoretic, numărul şomerilor ar trebui să fie cu mult mai mic. Ar fi nevoie de o acţiune comună în acest sens”, a conchis Iuliu Cadar.

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare, Simona Derşidan, susţine că instituţia pe care o reprezintă nu are pârghii legale pentru a-i obliga pe şomerii neindemnizaţi să accepte oferta de muncă oferită de firmele din judeţ.

“Şomerilor indemnizaţi putem să le tăiem indemnizaţia, dar şomerilor neindemnizaţi care sunt în căutarea unui loc de muncă nu le putem impune să meargă la un angajator. Noi îi informăm, îi consiliem, îi cuprindem la cursurile de formare profesională şi îi îndrumăm spre aceste societăţi”, a spus Simona Derşidan.

Vicepreşedintele Sindicatului Cartel Alfa, filiala Satu Mare, Vasile Dârle, a ţinut să combată poziţia marilor angajatori, precizând că există situaţii în care agenţii economici refuză să angajeze persoane trecute de 50 de ani, invocând tot felul de motive aflate la limita legalităţii.

“Unor persoane trecute de 50 de ani le este aproape imposibil să nu aibă cel puţin o problemă de sănătate. Deja angajatorul îl refuză, nu mai are nevoie de el. Apoi, le este foarte greu acestor persoane să se recalifice la vârsta lor din motive care sunt independente de voinţa lor. Ar trebui să se ia încalcul şi aceste aspecte, dacă vrem să ajungem la o situaţie de normalitate”, a punctat Vasile Dârle.

 

 

 

 

2 COMMENTS

  1. Patronii din Satu Mare cum se comporta cu mincitorii lor, ar merita de luni sa nu aiba nici un muncitor!

    P.S. sloganul lor preferat este: Daca nu iti place poti sa pleci!

  2. Patronii din Satu Mare cum se comporta cu mincitorii lor, ar merita de luni sa nu aiba nici un muncitor!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Razie între samsarii de mașini

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Satu Mare au acționat ieri, 12 iulie a.c., pentru prevenirea și...

Peste 9,500 de teste făcute la Satu Mare

La nivelul județului Satu Mare, în data de 13 iulie 2020, cu recomandare de izolare la domiciliu din partea Direcției de Sănătate Publică (DSP)...

Aproape 4.800 de persoane au intrat în țară prin vămile sătmărene în 24 de ore

În perioada 12.07.2020, ora 07:15 - 13.07.2020, ora 07:15, la PTF Petea, pe sensul de intrare în țară s-au prezentat 4794 persoane, dintre care...

Sătmărenii care intră în Ungaria, băgați în carantină

Prefectul Radu Bud a condus astăzi o ședință alături de reprezentanții structurilor M.A.I. în cadrul căreia s-a analizat gestionarea situației de alertă, în special...

Târg caritabil pentru Noel. Cum putem salva viaţa unui copilaş

Târg caritabil pentru Noel. Mai mulţi sătmăreni s-au mobilizat şi vor organiza un târg caritabil pentru Noel, micuţul de doar câteva luni care are...