More


  Plăţi de peste 75 de milioane de lei achitate prin AJPIS

  =

  colpref

  Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Satu Mare a achitat, doar în primul semestru al acestui an, plăţi în cuantum total de peste 75,7 milioane de lei. Potrivit prezentării făcute de șeful serviciului AJPIS Satu Mare, Ildiko Emese Tivadar, în cadrul şedinţei de ieri a Colegiului Prefectural, în acest an au fost achitate cu circa 9 milioane de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

  Acest lucru se datorează creşterii valorice a anumitor alocaţii şi indemnizaţii.

  Peste 53 de milioane de lei doar din alocaţii, ajutoare şi indemnizaţii
  Conform reprezentantului AJPIS, în primul semestru al acestui an au fost achitate peste 53,4 milioane de lei doar pentru alocaţii, ajutoare şi indemnizaţii, cu peste 5 milioane de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Diferenţa este explicată de Ildiko Emese Tivadar de majorarea alocaţiilor şi a anumitor indemnizaţii şi ajutoare, produse la finele anului trecut.
  Totodată, către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au mai fost achitate, sub formă de indemnizaţii pentru persoanele cu handicap, buget personal complementar, indemnizaţii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap, peste 22,17 milioane de lei, cu 4,17 milioane de lei mai mult faţă de anul trecut, când au fost achitate sume în cuantum de 17,99 milioane de lei. Tot în primul semestru, AJPIS a mai achitat aproape 184.000 de lei sub formă de susţinere financiară a ONG-urilor.
  În total, prin intermediul instituţiei, în prima jumătate a acestui an au fost achitate 75,76 milioane de lei, cu peste 9 milioane de lei mai mult decât în perioada similară a anului 2014, când sumele totale achitate s-au cifrat la 66,71 milioane de lei.
  Tot cu această ocazie, Ildiko Emese Tivadar a prezentat şi principalele modificări legislative survenite în domeniul protecţiei sociale din România.

  Bilete de tratament nesolicitate
  La solicitarea prefectului Eugeniu Avram, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Satu Mare, Eugenia Sabou, a făcut o prezentare succintă a situaţiei biletelor de tratament la nivel judeţean. Potrivit acesteia, din cele 2.303 bilete acordate până în prezent judeţului Satu Mare, au fost valorificate doar 1.950. Doar din ultima serie au rămas nevalorificate 46 de bilete de tratament. “Ne-am fi dorit să avem mai multe bilete valorificate pentru a putea beneficia de suplimentări. Din păcate, nu este chiar aşa. Procentul de realizare este de doar 83%”, a arătat Eugenia Sabou.
  Directorul CJP a mai arătat că până în prezent au fost depuse circa 4.100 de cereri pentru biletele de tratament şi estima că până la finele acestui an se va ajunge la 5.000. De asemenea, i-a îndemnat pe asiguraţi să solicite bilete de tratament prin Casa de Pensii, cu atât mai mult cu cât sunt disponibile bilete atât la mare cât şi la munte.

  AJOFM, în sprijinul absolvenţilor
  La finalul şedinţei, directorul AJOFM, Simona Derşidan, a făcut câteva precizări cu privire la absolvenţii 2015. Astfel, absolvenții care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistrați la agenție sau punctele de lucru din raza de domiciliu, nu urmează o formă de învățământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință în vigoare, pot solicita acordarea indemnizației de șomaj. Aceasta se acordă timp de șase luni și este de 250 de lei.
  Absolvenții înregistrați la agenție, care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 de lei. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării. Totodată, mai pot beneficia de prime de mobilitate, de încadrare şi de instalare. Atât prima de încadrare cât și prima de instalare se restituie integral de către angajat dacă încetează raporturile de muncă din motive imputabile lui într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img