More


  Politica NATO şi România

  =

  Şeful Alianţei Tratatului Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, a efectuat la mijlocul săptămânii trecute prima sa vizită în România, întâlnindu-se cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul interimar Gabriel Oprea şi cu ministrul Apărării, Mircea Duşa. Într-un amplu interviu acordat cotidianului Adevărul, secretarul general al NATO a subliniat rolul cheie pe care îl joacă România în apărarea împotriva atacurilor cibernetice, dar şi participarea armatei române la pregătirile pe care Aliaţii le fac pentru a se proteja de tacticile militare hibride, care au schimbat fundamental modalitatea în care azi se poartă războaiele.

  În ceea ce priveşte ameninţările Rusiei la adresa României, Stoltenberg a afirmat că “nu există nicio ameninţare iminentă”, precum şi că orice agresiune asupra României va fi una asupra întregii Alianţe.

  În contextul vizitei secretarului general al NATO la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru modificarea şi completarea Legii 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitarea forţelor armate străine pe teritoriul României.

  În această bază va funcţiona Unitatea de Integrare a Forţelor NATO de la Bucureşti. Jens Stoltenberg a precizat că nu este vorba despre o bază militară, ci o dovadă fără echivoc că NATO se bazează pe România şi România se poate baza pe NATO într-o perioadă în care Rusia se dovedeşte tot mai agresivă şi creşte extremismul, cu provocări care nu cunosc graniţe.

  La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România nu doreşte o confruntare cu nimeni şi nici o nouă cursă a înarmărilor. Ţara noastră se bazează în continuare pe înţelegerea de către toţi oamenii politici responsabili a faptului că nu este în interesul niciunui stat să urmărească escaladarea unui conflict pe care nu îl poate câştiga nici economic, nici militar. Astfel, România îşi doreşte să nu fie doar un beneficiar de securitate, ci şi un furnizor, alături de partenerii săi.

  Unitatea de Integrare a Forţelor NATO de la Bucureşti va fi activată oficial în cursul lunii septembrie a acestui an.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img