Proiectele de autonomie, fără nicio şansă

Decizia Consiliului Local Miercurea Ciuc care iniţiază proiectul regiunii administrativ Ţinutul Secuiesc a fost anulată definitiv de Curtea de Apel Târgu Mureş. Prin această sentinţă, justiţia română a dat o lovitură grea radicalilor maghiari, care încearcă în mod constant să cucerească capital electoral ieşind la rampă cu tot felul de proiecte de regiuni autonome, precum cea a Ţinutului Secuiesc. Nu trebuie omis faptul că un asemenea proiect, cel al regiunii Partium, vizează şi judeţul Satu Mare.

“Prin această decizie a Curții de Apel ne aflăm în fața autorității de lucru judecat și a practicii judiciare, motiv pentru care orice demers prin acte administrative, care va avea ca obiect această temă, va fi respins din start”, a punctat prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei. Mai pe româneşte, radicalilor li s-a tăiat macaroana. Nici măcar cel mai naiv maghiar care trăieşte în România nu va mai pune botul la proiectele autonimiste care revin în actualitate la fiecare scrutin electoral.

Precedentul fiind creat, instanţele de judecată trebuie să respingă toate deciziile privind înfiinţarea Ţinutului Secuiesc adoptate de zeci de autorităţi publice locale. Instanţa a decis, până în prezent, să anuleze 30 dintre cele 35 de decizii aprobate în judeţul Harghita, alte cinci procese fiind încă pe rol. Aceeaşi soartă o vor avea şi hotărârile adoptate în privinţa înfiinţării Ţinutului Secuiesc de celelalte localităţi din judeţele Mureşe şi Covasna.

În motivarea deciziei, magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş au arătat că hotărârea Consiliului Local Miercurea Ciuc nu a fost emisă pe baza legii și contravine Constituției României, întrucât revizuirea oricăror dispoziții constituționale poate fi inițiată de președintele României, la propunerea Guvernului, de cel puțin o pătrime din numărul parlamentarilor, precum și de cel puțin 500 de mii de cetățeni cu drept de vot. Magistraţii au mai semnalat faptul că propunerea privind autonomia Ţinutului Secuiesc viza crearea unei entități statale distincte, paralelă cu statul național unitar român, ceea ce contravine Constituției.Instanţa a mai arătat că până şi Comisia Europeană a respins două iniţiative cetăţeneşti privind înfiinţarea de regiuni după criterii etnice.

1 COMMENT

  1. Ce este "autono-mie"?.BAC-ul la limba romana s-a dat!!!.Se pare ca aceasta gazeta angajeaza elevi care au "buctat " la BAC.Sau articolul este scris pentru secui.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Vanzari

SC Agromec Foieni SA, vinde : 2 buc Tractor U445, Plug PP3X30, Tocator mecanic sfecla furajera mare. Tel:0745012920

INVESTIȚIE. Sătmarul, LEGAT la AUTOSTRĂZILE EUROPEI. Drum EXPRES la Satu Mare

Județul și municipiul Satu Mare vor avea acces rapid la autostrăzile Europei, iar sătmăreni vor putea ajunge în scurt timp în cel puțin trei...

Cum poți scăpa cel mai ușor și elegant de unul care “îți stă în gât”?!?

Mare sărbătoare și îngâmfarea maximă pe viitorul candidat la CJ din partea PNL! Și-a aunțat marea victorie și faptul că e liderul de facto...

“Aţi ţinut românii închişi în case şi aţi distrus economia, în timp ce şmecherii PNL s-au îmbogăţit pentru trei generaţii”

Preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu l-a acuzat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, pe premierul Ludovic Orban, spunând că acesta a profitat de pandemie...

Cozmin Guşă, mesaj pentru Ludovic Orban: “Românii vă consideră mai corupţi decât guvernările PSDragnea”

Cozmin Guşă a comentat, prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook, rezultatele primului sondaj post-pandemie realizat de CURS. Analistul politic a tras cinci concluzii,...