More


  Proiectele de autonomie, fără nicio şansă

  =

  Decizia Consiliului Local Miercurea Ciuc care iniţiază proiectul regiunii administrativ Ţinutul Secuiesc a fost anulată definitiv de Curtea de Apel Târgu Mureş. Prin această sentinţă, justiţia română a dat o lovitură grea radicalilor maghiari, care încearcă în mod constant să cucerească capital electoral ieşind la rampă cu tot felul de proiecte de regiuni autonome, precum cea a Ţinutului Secuiesc. Nu trebuie omis faptul că un asemenea proiect, cel al regiunii Partium, vizează şi judeţul Satu Mare.

  “Prin această decizie a Curții de Apel ne aflăm în fața autorității de lucru judecat și a practicii judiciare, motiv pentru care orice demers prin acte administrative, care va avea ca obiect această temă, va fi respins din start”, a punctat prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei. Mai pe româneşte, radicalilor li s-a tăiat macaroana. Nici măcar cel mai naiv maghiar care trăieşte în România nu va mai pune botul la proiectele autonimiste care revin în actualitate la fiecare scrutin electoral.

  Precedentul fiind creat, instanţele de judecată trebuie să respingă toate deciziile privind înfiinţarea Ţinutului Secuiesc adoptate de zeci de autorităţi publice locale. Instanţa a decis, până în prezent, să anuleze 30 dintre cele 35 de decizii aprobate în judeţul Harghita, alte cinci procese fiind încă pe rol. Aceeaşi soartă o vor avea şi hotărârile adoptate în privinţa înfiinţării Ţinutului Secuiesc de celelalte localităţi din judeţele Mureşe şi Covasna.

  În motivarea deciziei, magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş au arătat că hotărârea Consiliului Local Miercurea Ciuc nu a fost emisă pe baza legii și contravine Constituției României, întrucât revizuirea oricăror dispoziții constituționale poate fi inițiată de președintele României, la propunerea Guvernului, de cel puțin o pătrime din numărul parlamentarilor, precum și de cel puțin 500 de mii de cetățeni cu drept de vot. Magistraţii au mai semnalat faptul că propunerea privind autonomia Ţinutului Secuiesc viza crearea unei entități statale distincte, paralelă cu statul național unitar român, ceea ce contravine Constituției.Instanţa a mai arătat că până şi Comisia Europeană a respins două iniţiative cetăţeneşti privind înfiinţarea de regiuni după criterii etnice.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img