More


  Psihologie practicată ilegal la Satu Mare

  - Advertisement -

  psiho

  Sătmărenii trebuie să fie foarte atenţi când decid să apeleze la serviciile unui psiholog. Nu fiecare persoană care se promovează ca psiholog are calificarea necesară şi dreptul să practice această profesie. Singura calificare a unora dintre aceşti aşa-zişi psihologi, care se laudă că pot rezolva orice fel de probleme, o constituie doar un curs rapid de trei zile. Adresându-se unor asemenea indivizi, sătmărenii riscă să rămână şi fără bani, şi cu problemele nerezolvate, a avertizat preşedintele Colegiului Psihologilor Satu Mare, Alina Perşa, în cadrul unei întâlniri cu prefectul Eugeniu Avram. La reuniune au mai participat reprezentanţi ai DGASPC, ai SPAS Satu Mare, ai Spitalului Judeţean, ai Colegiului Medicilor, ai Inspectoratului Şcolar, ai AJOFM şi ai ITM Satu Mare.

  Specialişti cu cursuri de week-end
  Una dintre principalele probleme cu care se confruntă Colegiul Psihologilor Satu Mare este practicarea ilegală a profesiei de psiholog. “Nu toate persoanele care se dau psihologi, făcându-şi publicitate pe diverse căi, mai ales on-line, adică pe Facebook, sunt cu adevărat psihologi. Unele dintre aceste persoane au doar cursuri de trei zile, de week-end, însă susţin că pot rezolva toate problemele, inclusiv scizofrenia”, a declarat Alina Perşa, preşedintele Colegiului Psihologilor Satu Mare. Pentru a putea profesa legal, un psiholog trebuie să dispună de un atestat de liberă practică, o specializare într-una din cele cinci domenii prevăzute de nomenclator şi aviz din partea Colegiului Psihologilor. “Este inadmisibil să trecem cu vederea astfel de fapte care se întâmplă sub ochii noştri”, a adăugat Alina Perşa. Potrivit sursei citate, aceşti indivizi care practică ilegal aduc prejudicii de imagine profesiei de psiholog. De acum înainte vor fi luate măsuri împotriva acestor impostori, care practică ilegal profesia, au anunţat membrii Colegiului Psihologilor.

  Probleme se înregistrează şi la nivelul instituţiilor publice care au angajaţi psihologi. Simţindu-şi posturile asigurate, aceştia neglijează obligaţia de a se perfecţiona continuu. “Există, de exemplu, un psiholog angajat la o instituţie publică, psiholog care nu a mai fost la niciun curs de perfecţionare din 2007. Ba chiar mai mult, acesta a fost suspendat din Colegiul Psihologilor Satu Mare, însă acest lucru nu i-a afectat activitatea”, a declarat Alina Perşa.

  Centru de urgenţe psihologice
  Unul dintre cele mai importante proiecte ale Colegiului Psihologilor din Satu Mare îl constituie înfiinţarea unui Centru de Resurse şi Urgenţe Psihologice. În cadrul acestui centru, va funcţiona o linie telefonică de urgenţă pusă la dispoziţia persoanelor aflate în depresie sau care au gânduri sinucigaşe. De asemenea, psihologii ar putea însoţi echipajele SMURD. “La accidentele care necesită descarcerare, aparţinătorii victimelor sunt oarecum neglijaţi. Aceştia nu beneficiază de consultaţii psihologice şi rămân cu traume”, a declarat Alina Perşa.

  Prefectul Eugeniu Avram a afirmat că va oferi tot sprijinul posibil în vederea înfiinţării acestui Centru de Resurse şi Urgenţe Psihologice şi în vederea implicării psihologilor în viaţa societăţii. În acest scop, cu sprijinul Prefecturii, vor fi încheiate parteneriate între Colegiul Psihologilor şi Consiliul Judeţean, Primăria Satu Mare şi diverse instituţii publice.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img