More
  spot_img

  Salarii triplate pentru marii demnitari

  - Advertisement -

  Guvernul a anunţat majorarea, începând cu luna august, a salariilor pentru 48 de categorii de demnitari cu rang înalt- de la preşedinte, premier şi miniştri, până la preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului sau şefii de servicii de informaţii. Majorarea, înseamnă, în cele mai multe cazuri, o triplare a sumelor pe care aceştia le încasează lunar în prezent. Indemnizaţiile preşedintelui, premierului şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare vor fi majorate la 21.540 de lei brut (15.108 lei net), remuneraţie acordată şi preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Salarizarea vicepremierului este fixată la 20.000 de lei brut (14.024 lei net), iar miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, vor primi o indemnizaţie lunară de 19.055 de lei brut (13.365 de lei net). În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali care au rang de miniştri. Majorarea salariilor demnitarilor de rang înalt, explicată de principalii beneficiari cu argumente nu tocmai convingătoare, vine în contextul în care Rovana Plumb, ministrul Muncii, a anunţat că noua Lege a salarizării unitare în sectorul bugetar va fi definitivată până la sfârşitul lunii septembrie.

  Ea va cuprinde un salariu minim brut de 1.200 de lei şi un salariu maxim brut de 18 ori mai mare, adică 21.600 de lei. Ministrul Muncii a mai precizat că Legea salarizării în sectorul bugetar este o prioritate a Guvernului în perioada următoare şi că va demara discuţii cu partenerii sociali, respectiv sindicate şi patronate.

  În ceea ce priveşte majorarea salariilor demnitarilor de rang înalt, nici economiştii, nici sindicaliştii nu văd cu ochi buni această măsură, considerând-o cu caracter populist şi luată într-un moment nepotrivit. Şi s-ar fi cuvenit luată doar atunci când salariul minim pe economie va fi de 2.100 de lei.

  Cu siguranţă, comentariile pe această temă vor continua. Mai cu seamă că premierul Victor Ponta nu-şi asumă decizia, publicată în lipsa sa, şi fără aprobarea sa, în Monitorul Oficial.

  Voicu D Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare