More  Șansele PSD: coerența politică și buna guvernare

  - Advertisement -

  În sfârșit, premierul Victor Ponta s-a întors în țară. Nu și-a dat demisia și nici n-o va face. Este clar faptul că PSD vrea să-și ducă mandatul guvernamental până la capăt. Asta, în ciuda unor presiuni fantastice, venite dinspre Cotroceni. Nu luăm în calcul PNL, care, de fapt, nu prea are un cuvânt de spus în Parlament. Liderii liberali așteaptă semnale de la instituțiile de forță, care lucrează activ pentru dărâmarea Guvernului.

  De aceea, PSD nu are decât o singură șansă: clarificarea situației din partid (care nu este prea roză, fapt precizat de Liviu Dragnea), organizarea rapidă a unui Congres care să gireze o nouă conducere politică și apoi să pornească la război. Nu până nu va ști foarte clar ce are de gând UNPR să facă. Gabriel Oprea nu poate lucra, la nesfârșit, la două capete, invocând interesul național. Oprea poate descifra foarte bine semnalele pe care le primește permanent dinspre Cotroceni: mai întâi i s-a arătat pisica dinspre ANI, care începuse o investigare a averii sale, iar apoi, cercetările s-au oprit subit (pare că a fost doar o amenințare). Mai nou, persoane bine „intenționate” i-au scos un nou schelet – un așa-zis plagiat a lucrării de doctorat de acum 15 ani.

  Deci, Gabriel Oprea trebuie să se hotărască: va continua lupta alături de PSD și Victor Ponta și va avea numeroase surprize, dar pe plan politic va avea numai de câștigat, sau va sări în tabăra PNL și toate acuzațiile vor dispărea, din senin, dar UNPR nu va intra în Parlament în 2016. PSD îi oferă un parteneriat pe termen lung, PNL îl momește cu multe necunoscute.

  De aceea social-democrații trebuie să se aștepte la un război extrem de dur, care nu folosește metodele clasice democratice ( jocul politic din Parlament). Un război disproporționat, în care Klaus Iohannis (garantul PNL) utilizează un război hibrid, armele lui fiind dosarele fabricate în laboratoarele serviciilor secrete, în timp ce Victor Ponta ( PSD) nu poate dispune decât de argumentul unei bune guvernări, care să fie apreciate de electorat.

  Este o situație fără precedent în lupta politică iar PSD și aliații săi trebuie să se adapteze noului tip de conflict. Vor fi multe victime, de aceea e nevoie de o voce unitară în coaliția de guvernare. Derapaje de genul votului dat de UNPR pentru Mihai Răzvan Ungureanu, la șefia SIE, în numele unui așa zis interes național, trebuie să dispară. Numai o coerență politică în actul de guvernare poate să dea șanse actualei majorități politice să câștige alegerile din 2016.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  Cu buzele umflate

  0