More

    Sătmărenii, printre cei mai cumpătaţi consumatori de alcool din ţară

    alcool

    Din datele privind veniturile şi cheltuielile românilor, prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în lucrarea “Coordonate ale nivelului de trai în România”, prezentate de Adevărul, reiese că în Oltenia şi Moldova se consumă cele mai mari cantităţi de alcool, iar în Banat cele mai mici. La nivel naţional, consumul mediu de băuturi alcoolice (vin, bere, ţuică şi rachiuri naturale) este de 2,27 litri lunar pe persoană.

    Potrivit datelor INS, în Oltenia se consumă, în medie, 3,8 litri de alcool lunar de persoană, maximul la nivelul naţional. Pe locul următor în clasament se situează regiunile Nord-Est (Moldova), cu un consum mediu de 2,9 litri/lună, şi regiunea Sud-Muntenia, cu un consum mediu lunar de 2,25 litri/persoană.

    Regiunea de Nord-Vest, din care face parte şi judeţul Satu Mare, se situează la mijlocul clasamentului, cu un consum mediu lunar de 1,85 litri de băuturi alcoolice. Cei mai cumpătaţi sunt locuitorii din regiunea Vest (Banat), cu un consum mediu lunar de 1,4 litri de băuturi alcoolice pe persoană. În Bucureşti-Ilfov, consumul este de 1,7 litri/lună/persoană.

    Potrivit aceloraşi statistici ale INS, maximele de consum la vin sunt întâlnite în Oltenia şi Moldova, iar minimele în Bucureşti/Ilfov, Centru şi Muntenia. În cazul berii, cele mai mari consumuri se înregistrează în Oltenia, Bucureşti/Ilfov, iar cele mai scăzute în Nord-Vest şi Muntenia. La ţuică şi rachiuri naturale, maximele se înregistrează în Oltenia şi Muntenia, iar minimele în Bucureşti/Ilfov, Centru şi Sud-Est.
    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE