More


  Sătmarul fierbe sub caniculă

  =

  canicula1

  Începând de la sfârşitul săptămânii trecute, asupra judeţului Satu Mare s-a abătut un val de caniculă care i-a pus în dificultate pe mulţi cetăţeni. Zeci de sătmăreni au avut nevoie de asistenţă medicală, deoarece, din cauza căldurii, s-au simţit rău. Ieri, temperaturile la Satu Mare au depăşit 40 de grade la orele după-amiezii.

  Zeci de sătmăreni afectaţi de caniculă
  În perioada în care temperaturile au depăşit sistematic 30 de grade Celsius, zeci de sătmăreni au avut nevoie de asistenţă medicală din cauza faptului că au avut de suferit în urma acestor stări de fapt. Astfel, zece sătmăreni au ajuns week-end-ul trecut la Urgenţe după ce au suferit lipotimii cauzate de caniculă. Doi dintre aceştia au fost luaţi de la ştrand, trei din parcuri, ceilalţi de acasă. Printre aceştia s-a aflat şi un copil 8 ani care a suferit o insolaţie în timp ce se afla la ştrand cu familia sa.
  Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă, cinci sătmăreni au leşinat luni în stradă din cauza arşiţei. Pacienții prezentau patologie caracteristică expunerii la căldură, respectiv sincopă de căldură. Tot luni, la Urgenţe au ajuns opt persoane care prezentau lipotimii sau hipertensiune foarte mare cauzată tot de caniculă. Trei dintre aceştia au fost persoane de peste 80 de ani, o persoană chiar de 92 de ani. De asemenea, la Urgenţe a ajuns şi o persoană care a avut hipertensiune de 220, cel mai probabil cauzată tot de căldură.
  Şi în cursul zilei de marţi, şapte sătmăreni au ajuns la Urgenţe prezentând stare de sănătate alterată din cauza caniculei, iar medicii de pe Ambulanţă au intervenit în cazul unui sătmărean care a leşinat în Piaţa Mare din cauza căldurii. În total, peste 30 de sătmăreni au avut nevoie de asistenţă medicală în week-end şi în primele două zile ale acestei săptămâni.

  canicula4

  Ieri a fost cea mai călduroasă zi
  De departe, însă, cele mai ridicate temperaturi din acest an în judeţ au fost înregistrate ieri. La orele după-amiezii, temperatura la umbră a depăşit 40 de grade. Termometrul amplasat vizavi de Casa de Modă arăta, ieri, la ora 13.00 o temperatură de 43 de grade, însă la nivelul asfaltului era cu cel puţin 10 grade mai mare.
  Arşiţa dogoritoare de ieri i-a determinat pe sătmăreni să nu iasă afară din casă, mai ales pe cei cu probleme cardiace, astfel că la orele amiezii puteau fi văzuţi pe stradă puţini sătmăreni. Pe Aleea Coposu, spre exemplu, unde de obicei este forfotă mare, abia dacă puteau fi văzuţi doi-trei sătmăreni. Lângă Centrul Comercial Someşul, reprezentanţii Crucii Roşii Satu Mare au amplasat un cort de prim ajutor. Un sătmărean tocmai a solicitat să i se acorde asistenţă medicală. Cu toate că temperaturile au fost extrem de ridicate, în judeţul Satu Mare nu a fost instituit cod roşu de caniculă.
  Canicula se va mai tempera în zilele următoare, temperaturile scăzând chiar sub 30 de grade. Prognozele meteorologilor spun că la începutul săptămânii viitoare vor cădea şi ploi, fiind posibile şi descărcări electrice.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img