More


  Sistemele de răcire trec ca pâinea caldă

  =

  aer

  Temperaturile din ultimele săptămâni i-au determinat pe sătmăreni să dea iama în magazinele de electrocasnice. Comercianții rămân rapid fără aparatele de aer condiționat și fără ventilatoare. Iar cum codurile de caniculă par să se permanentizeze, magazinele încep să își facă stocuri în așa fel încât fiecare client să găsească produsele pe care le caută.

  Stocuri aproape epuizate
  Fără un aer condiționat sau un ventilator temperaturile din ultimele zile sunt foarte greu de suportat în spațiile închise. Așa că nu e de mirare că sătmărenii au început să ia cu asalt magazinele de electrocasnice care comercializează, în special, aparate de aer condiționat. “Mai avem doar două aparate de aer condiţionat, aşa de bine ne merg vânzările. Deja am făcut comandă pentru alte astfel de unităţi. Ventilatoarele au trecut cel mai bine, astfel încât nici nu mai avem în magazin. Pe noi ne avantajează mult atât calitatea produselor noastre cât şi preţul foarte convenabil”, a declarat Hauller Attila, reprezentantul unui magazin de electrocasnice din Satu Mare.

  Recomandările specialistului
  Sătmărenii trebuie să aibă în vedere şi anumite aspecte atunci când achiziţionează un sistem de aer condiţionat. Spre exemplu, puterea aparatului de aer condiţionat se măsoară în BTU (British Thermal Units) pe oră. Mai pe scurt, în BTU/h. Consultanţii din magazine ne-au sfătuit să alegem un aparat de aer condiţionat care dezvoltă între 9.000 BTU/h şi 12.000 BTU/h pentru camere care au suprafaţa cuprinsă între 25 de metri şi 35 metri pătraţi. Pentru camerele ceva mai mari, care au suprafeţe cuprinse între 35 metri şi 50 metri pătraţi, mai potrivit ar fi un aparat de aer condiţionat care să dezvolte între 18.000 BTU/h şi 24.000 BTU/h. “Principalele caracteristici pe care trebuie să le aveţi în vedere la achiziţia unui aparat de aer condiţionat sunt capacitatea de răcire – cel puţin 10.000 BTU pentru un apartament – şi clasa energetică – preferabil A+ sau AA”, a mai spus Hauller Attila.

  Cât costă un aparat de aer condiţionat
  Aparat de aer condiţionat mai ieftin de 1.000 lei n-o să găsiţi. Cu siguranţă veţi da însă peste unele mult, mult mai scumpe. În funcţie de puterea lui de răcire, aparatul poate să coste şi până la vreo 7.300 lei. Cel mai ieftin aparat de aer condiţionat pe care l-am găsit a fost unul comercializat la 1.050 lei. Puterea de răcire a dispozitivului era de 9.000 BTU/h. Cel mai scump aparat de uz casnic pe care l-am găsit pe piaţă costa nu mai puţin de 7.399 lei. Preţul mediu al instalării este de 300 de lei, dar stabilirea precisă a acestuia depinde de mai multe variabile.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img