More


  Soiurile de legume româneşti, în pericol

  =

  genetic

  În timp ce pieţele din judeţ sunt invadate de legume aspectuoase, perfect simetrice, dar fără gust, produse în ţări precum Turcia sau Spania, legumele autohtone, cu proprietăţi reale, în special cu un gust foarte intens, riscă să dispară din comerţ. Legumicultorii speră într-un sprijin real venit din partea statului.

  Cu ocazia vizitei sale în judeţul Satu Mare, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a promis că va sprijini fermierii care folosesc material genetic autohton, în special prin acordarea unor subvenţii.

  Eforturi pentru conservarea soiurilor autohtone
  În condiţiile în care oamenii se plâng de legumele de import, cele provenite din producţia autohtonă ar putea deveni o alternativă. “Legumele din import sunt clonate, modificate genetic. Adevărul este că sunt mai rezistente, mai tari, mai aspectuoase. Dar la gust nu pot rivaliza în niciun fel cu legumele produse de noi, din seminţe autohtone. Este foarte greu să le creştem. Doar un legumicultor ştie, pentru că te întâlneşti cu o serie de probleme, în special boli. Şi am încercat prin diferite metode să le salvăm”, susţin legumicultorii din judeţ.

  Metode clasice, de efect
  Soiurile autohtone sunt conservate prin metode empirice. “Sămânţa noastră este mai bună pentru că este originală şi nu este afectată genetic. Lăsăm roşiile să se usuce, se recoltează seminţele şi se întreţin într-o anumită limită de umiditate şi căldură. Este mai greu de cultivat, însă merită datorită gustului şi proprietăţilor”, a precizat un legumicultor din Bercu Nou.
  Mai mult, legumicultorii sătmăreni au ajuns să le dea clienţilor mostre de legume pentru a le gusta şi a se convinge că diferenţele dintre legumele de import şi cele autohtone sunt evidente. “Eu, de exemplu, le dau oamenilor să guste înainte să cumpere, şi imediat fac diferenţa dintre cele de import şi cele produse de noi, în România”,a completat acelaşi legumicultor.

  Cum se cultivă roşiile în Ardud
  Legumicultorii din Ardud au păstrat o metodă pe cât de tradiţională, pe atât de eficientă. Aceştia cultivă, de exemplu, roşiile pe spalieri, care ajung şi la înălţimi de doi metri. Legumicultorii îşi permit chiar să glumească, spunând că aceste roşii sunt de pădure. “Roşiile pe care eu le cultiv sunt crescute pe şpalier, la o înălţime de doi metri. Sunt mulţi oameni care nici nu cred că roşiile mele sunt crescute afară în câmp. Le-am spus oamenilor că sunt roşii de pădure, pentru că ele formează pădurea la doi metri înălţime, că nu te mai vezi de ele”, ne-a precizat un legumicultor din Ardud.
  Aşteaptă sprijin de la Guvern
  Legumicultorii spun că o soluţie ar putea fi un program lansat de Ministerul Agriculturii, prin care legumicultorii să fie ajutaţi să îşi conserve seminţele, sub forma unor subvenţii. “Ar fi foarte bine şi ar fi un ajutor real pentru noi. Ar trebui să conservăm ceea ce genetic avem mai bun decât alţii. Asta ar fi soluţia reală, pentru că suntem invadaţi de alte produse, iar noi nu putem să vindem”, sunt de părere agricultorii sătmăreni.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img