More

    Sute de ani de luptă şi credinţă la Ardud

    ardud

    Festivalul Medieval de la Ardud, MedievArtFest, a ajuns la a patra ediţie. În acest an, manifestările dedicate acestui festival se vor desfăşura în perioada 17-19 iulie şi vor fi organizate sub egida împlinirii a 800 de ani de la prima atestare documentară a localităţii Ardud. Vor fi prezenţi cavaleri şi domniţe, atât din ţară cât şi din străinătate.

    Detalii cu privire la acest festival au fost furnizate ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma, secretarul Primăriei Ardud, Cristian Micle, şi directorul Casei de Cultură, Mircea Câcu. O ediţie specială Încă de la începutul întâlnirii cu presa, primarul Ovidiu Duma a arătat că ediţia din acest an a MedievArtFest de la Ardud va fi una de excepţie, organizată în anul în care oraşul împlineşte 800 de ani de la prima atestare documentară. „Ne vom strădui să aducem în oraş o atmosferă medievală, dar vom pune accent deosebit pe împlinirea a 800 de ani de când această aşezare a fost atestată documentar, fiind printre cele mai vechi aşezări din judeţ, poate chiar şi din ţară. Vor fi organizate simpozioane, turniruri, dar şi concerte de muzică medievală. Precedentele trei ediţii s-au bucurat de mare succes, spectacolele fiind apreciate de public. Îi invit pe toţi ardudenii şi toţi sătmărenii să fie alături de noi la această frumoasă sărbătoare a oraşului Ardud”, a mai spus primarul Ovidiu Duma. La rândul său, Mircea Câcu a arătat că, prin acest festival medieval, Ardudul devine o perlă a turismului de tranzit din judeţul Satu Mare şi se doreşte ca pe viitor să devină o întâlnire a cavalerilor din estul Europei şi un brand cultural est-european. Secretarul Primăriei Ardud, Cristian Micle, a arătat că MedievArtFest capătă un nou statut odată cu participarea cavalerilor din Ungaria şi că, după ce anul trecut a fost semnat unul cu oraşul Târgu Neamţ, în acest an se va semna un parteneriat cu municipiul Sebeş.

    Pe viitor mai sunt vizate astfel de protocoale cu oraşele Sighişoara şi Suceava. Intervenind telefonic, directorul Festivalului, Liviu Marcu, a arătat că MedievArtFest Ardud se află în top 10 naţional în ceea ce priveşte astfel de evenimente şi a adăugat că, în viitor, acesta se va transforma dintr-un festival naţional în unul internaţional. Circa 140 de cavaleri şi domniţe Ediţia din acest an va debuta sâmbătă, 18 iulie, de la ora 12.00, cu o şedinţă festivă a Consiliului Local Ardud, care va fi urmată de dezvelirea unui momenument dedicat împlinirii a 800 de ani de atestare documentară a localităţii. În continuare, va fi organizat un simpozion dedicat aceluiaşi moment. În cadrul simpozionului vor expune istorici şi oameni de ştiinţă printre care Marius Diaconescu, fiu al Ardudului, Attila Gida sau Daniela Marcu Istrate. Între timp, în zona Cetăţii Ardud vor fi organizate turniruri şi alte jocuri medievale la care vor participa Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor Lup, Ordinul Cavalerilor „ArtGotica”, Ordinul Cavalerilor de Muhlbach, sau Ordinul Cavalerilor „Crux Alba” din Ungaria. De asemenea, vor avea loc concerte de muzică medievală prezentate de Cimpoierii din Transilvania, Huniadi Cantores, Truverii, Nomen este Omen, Corvinia, Hipnotique, Terra Alba, Hollonek (Ungaria) dar şi de trupele Sirius, Nosa, Scehma sau trupa de teatru „Scena”. În total, circa 140 de cavaleri şi domniţe se vor întâlni în această perioadă la Ardud. Bugetul estimat pentru acest eveniment este de 50.000 de lei, asigurat de Primăria şi Consiliul Local Ardud.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE