More


  Tinerii sătmăreni fug de meserie ca dracul de tămâie

  =

  profesional

  Tinerii sătmăreni visează să devină cu toţii intelectuali. Foarte puţini dintre absolvenţii clasei a VIII-a au conştientizat că au şanse mai mari în viaţă calificându-se în diverse meserii cerute pe piaţa muncii din judeţul nostru. Peste 500 de tineri au optat pentru învăţământul profesional, ocupând jumătate din locurile disponibile. În schimb, pe filiera teoretică au fost ocupate aproape integral. Din păcate, mulţi dintre viitorii absolvenţi de liceu vor ajunge doar să îngroaşe numărul şomerilor. Unii vor cheltui o mulţime de bani pentru a absolvi şi o facultate, însă vor ajunge tot şomeri.

  Lipsă de interes faţă de învăţământul profesional
  În urma derulării primei etape de admitere a absolvenților clasei a VIII-a în învățământul profesional pentru anul școlar 2015-2016, din cele 1.092 locuri disponibile au fost ocupate doar 519. Astfel, au rămas neocupate pentru etapa a II-a de admitere 583 de locuri. Situaţia se prezintă cu totul altfel în cazul filierei teoretice. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, din cei 1.900 elevi absolvenți ai clasei a VIII-a, înscriși pentru admiterea în învățământul liceal la unități de învățământ din județul nostru, au fost repartizați 1867, iar 33 au rămas nerepartizați.
  Responsabilii din învăţământul sătmărean sunt destul de optimişti, aşteptându-se ca locurile vacante din învăţământul profesional să fie ocupate în cadrul etapei a II-a. Calendarul etapei a II-a de admitere în învățământul profesional cu durata de 3 ani cuprinde următoarele evenimente: 20-21 august – eliberarea de către unitățile de învățământ gimnazial a fișelor de înscriere pentru învățământul profesional, pentru candidații care nu au participat la etapa I de admitere și care solicită să participe la etapa a II-a; 20-21 august – înscrierea candidaților la unitățile de învățământ care organizează învățământ profesional și au locuri neocupate; 28 august – derularea probei suplimentare de admitere în cazul în care numărul candidaților este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ; 1 septembrie – afișarea listei candidaților admiși în învățământul profesional; 1 septembrie – depunerea dosarelor de înscriere la unitățile de învățământ la care candidații au fost declarați admiși.

  Meseria redevine brăţară de aur
  Şcolile profesionale în sistem dual reprezintă o soluţie pentru reducerea ratei şomajului în rândul tinerilor, astfel că elevii au şansa de a obţine un contract cu un agent economic care poate garanta un viitor loc de muncă după terminarea şcolii profesionale. Reuşita implementării acestui sistem dual este reflectată de statistici la nivelul Grupului Şcolar Simion Bărnuţiu din Carei. Circa 85% din absolvenţii profilului profesional de anul trecut au fost angajaţi imediat după absolvire. Majoritatea absolvenţilor au fost angajaţi chiar de către firmele care i-au primit în practică, arată directorul Emeric Gindele.
  Pentru ca tinerii să redevină interesaţi de meserii este nevoie de o schimbare de mentalitate, atât din partea tinerilor cât şi a părinţilor. Aceştia trebuie să-şi dea seama că nu toată lumea trebuie să fie intelectual. Decât să-şi dea copiii la liceu, pe care apoi îl absolvă fără să aibă nicio pregătire, devenind ulterior şomeri cu diplome de Bacalaureat, mai bine îi îndrumă spre meserii. Stăpânirea unei meserii căutate pe piaţa muncii le oferă siguranţa unui trai decent. Stăpânind o meserie, le este mai uşor să se angajeze. Având un loc de muncă stabil, nu mai sunt nevoiţi să emigreze în străinătate, unde marea lor majoritate prestează munci necalificate, în special în construcţii şi agricultură.
  Lipsa tinerilor calificaţi în diverse meserii a fost reclamată de numeroase ori de asociaţiile patronale din judeţul nostru. Angajatorii au arătat că în unităţile producătoare din judeţul Satu Mare au mai rămas doar muncitori de peste 45 de ani, mulţi în prag de pensionare, în timp ce tinerii încearcă să obţină o diplomă de facultate după care îngroaşă serios rândurile şomerilor.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img