More


  Tot mai puţini sătmăreni pleacă din judeţ

  - Advertisement -

  migratie

  După valurile de plecări masive înregistrate în ultimele două decenii, se pare că sătmărenii s-au mai răzgândit. Nu acelaşi lucru se poate spune despre maramureşeni, sălăjeni sau bistriţeni, care continuă să ia calea Occidentului în număr mare.

  Prezentul arată bine
  Potrivit unor statistici regionale, în ultimii doi ani se înregistrează valori pozitive ale ratei brute a migraţiei nete în judeţele Cluj (+3,1%) şi Bihor (+1,1%). În celelalte judeţe ale regiunii sunt înregistrate valori negative: Sălaj şi Maramureş (-2,0%), Bistriţa-Năsăud (-1,6%) şi Satu Mare (-0,6%). Schimbările demografice generale pot avea un puternic impact asupra evoluţiilor socio-economice din regiune, determinând pe termen mediu şi lung profilul, structura economică şi tendinţele viitoare ale regiunii în ansamblu, dar şi ale fiecărei componente analizate individual.

  Zeci de mii de sătmăreni au devenit stranieri
  Potrivit rezultatelor recensământului din 2012, au fost înregistraţi peste 30.000 de sătmăreni plecaţi la muncă în străinătate, reprezentând circa 10% din populaţia totală a judeţului Satu Mare. Dintre aceştia, 17.280 sunt plecaţi temporar la muncă, adică sub 12 luni, în timp ce 12.750 sunt plecaţi de mai mult timp, devenind rezidenţi în ţările în care s-au stabilit. Din prima categorie fac parte aproape 8.000 de sătmăreni cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, adică persoane tinere cu putere de muncă, precum şi 2.230 de copii sub 15 ani. De asemenea, 5.526 dintre aceştia au vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani.

  Jumătate dintre rezidenţi sunt tineri
  Din categoria rezidenţilor în străinătate, jumătate dintre ei (6.155) au vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, fiind urmaţi de cei circa 4.100 cu vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani, precum şi de 1.500 de copii sub 15 ani. Acestea sunt doar datele statistice, însă numărul sătmărenilor plecaţi la muncă în străinătate este mai mare. Recenzorii au afirmat că, în special în zona Oaşului, au fost găsite multe case în care nu se afla nimeni. Vecinii spuneau că sunt în străinătate, dar nu au putut preciza în ce ţară şi nici câte persoane sunt plecate.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img