More


  Un precedent periculos

  - Advertisement -

  În urmă cu circa două săptămâni, înfiinţarea Ţinutului Secuiesc cu statut autonom a fost anulată definitiv de către instanţa de judecată. Mai precis, hotărârea Consiliului Local (CL) Miercurea Ciuc, prin care a fost aprobat un memorandum iniţiat de CNS, privind înfiinţarea Ţinutului Secuiesc cu statut autonom, şi care a fost atacată de Prefectură, a fost anulată definitiv de Curtea de Apel Târgu Mureş, care a respins recursul autorității locale. Potrivit magistraţilor, documentul nu a fost emis pe baza legii, propunerea privind Statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc fiind avizată negativ de Consiliul Legislativ, “întrucât viza crearea unei entităţi statale distincte, paralelă cu statul naţional unitar român, ceea ce contravine Constituţiei”. De asemenea, magistraţii au precizat că în decizia lor au mai ținut cont de “respingerea de către Comisia Europeană” a două cereri de înregistrare a unor iniţiative cetăţeneşti “al căror obiect îl constituia înfiinţarea de regiuni după criterii etnice”.

  În timp ce la Târgu Mureş instanţa de judecată a respins înfiinţarea Ţinutului Secuiesc cu statut autonom, la Satu Mare s-a pronunţat o sentinţă care a creat un precedent periculos.

  Preşedintele Asociaţiei Podul, Krako Rudolf, a reuşit să obţină la apel o sentinţă extrem de ciudată în procesul intentat autorului acestor rânduri şi cotidianului Gazeta de Nord-Vest, după ce prima instanţă i-a respins cererea. Krako a reclamat faptul că a fost catalogat ca şi extremist pentru evenimentele organizate de Asociaţia Hid, la care a participat inclusiv preşedintele partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor. Prin sentinţa definitivă s-a creat o situaţie de remiză. Magistraţii nu i-au imputat nimic autorului, însă Gazeta de Nord-Vest a trebuit să îşi ceară scuze pentru publicarea a trei articole, lucru pe care l-a şi făcut. În schimb, instanţa a respins solicitările lui Krako în vederea acordării de daune morale. O frază din motivarea sentinţei a fost folosită de Krako pentru a prezenta cazul drept o mare victorie.

  “Organizarea unei conferinţe pe tema autonomiei nu poate fi catalogat în felul mai sus descris, autonomia fiind un concept distinct de revizionism, şovinism, naţional-socialism sau orice formă de extremism”, scrie în motivare. Krako a şi început să agite apele, în presa maghiară apărând la începutul săptămânii un articol în care acesta afirmă că “nu încalcă nicio lege cel care promovează autonomia în România”. Ba chiar mai mult, în cursul zilei de ieri a organizat chiar şi o conferinţă de presă pentru a-şi prezenta “precedentul”. Krako a declarat că, pe baza acestuia, orice autonomist poate să dea în judecată jurnaliştii care îl cataloghează drept extremist. Preşedintele Asociaţiei Podul s-a declarat mirat de faptul că jurnaliştii sătmăreni nu l-au asaltat cu întrebări pe marginea acestei “victorii” pe care a înregistrat-o în numele autonomiei. Rămâne de văzut dacă acest “precedent” invocat de Krako va avea vreo valoare juridică împotriva celor care militează pentru autonomia pe criterii etnice, sfidând Constituţia României, şi primesc titulatura de extremişti. Adică va putea fi folosită ca argument în instanţele româneşti, cele care cu două săptămâni în urmă au respins înfiinţarea Ţinutului Secuiesc cu statut autonom.

  P.S. În motivarea sentinţei mai scrie că “nici participarea preşedintelui partidului – parlamentar şi europarlamentar Jobbik (Vona Gabor – n.r.)- la evenimentele organizate de Asociaţia Podul nu are cum să fie reţinută de instanţă ca o dovadă a extremismului acestor evenimente, devreme ce nu există nicio dovadă la dosarul cauzei în ceea ce priveşte doctrina respectivului partid”. De parcă doctrina Jobbik trebuia dovedită. O simplă căutare pe Google poate lămurii pe deplin despre ideologia Jobbik, dar şi despre rolul jucat de preşedintele Vona Gabor în înfiinţarea Gărzii Maghiare, mişcare scoasă înafara legii de autorităţile din ţara vecină.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img