More


  O generație salvatoare

  - Advertisement -

  Tinerii din Satu Mare sunt energici, cu inițiativă și de succes. O demonstrează festivaluri precum ”La Dâmburi”. O mână de tineri au reușit să pună în practică un festival care a fost nominalizat anul trecut la premiile Awards Europe, la categoriile Best new festival și Best small size festival. Mai mult organizatorii au reușit să aducă alături de ei sponsori importanți din Satu Mare, precum și Primăria și Consiliul Local Satu Mare. ”Scopul nostru nu este să organizăm un simplu eveniment, noi ne dorim să arătăm că tinerii sătmăreni sunt un partener serios și demn de luat în seamă. Vrem să arătăm că ceva trebuie să se schimbe în Satu Mare, iar această schimbare suntem noi!” – spun organizatorii.

  Iar noi, ca și județ, țară și comunitate europeană avem nevoie de astfel de atitudini sănătoase. Nu de alta, dar la această oră, tinerii (15-29 ani) reprezintă peste 20% din populaţia UE, dar în 2050 ei vor reprezenta abia 15%. Deci e bine să facem festivaluri, până mai avem cu cine! Mai mult de 30% dintre tinerii între 15 şi 24 de ani nu sunt angajaţi, nu urmează cursuri de formare profesională şi nu îşi termină studiile. 20% dintre tinerii până în 25 de ani se confruntă, în UE!, cu riscul sărăciei.

  Statisticile variază în rândul statelor membre UE, de la o creștere de 25% în Irlanda, la o scădere a populației de 38,5% în România în aceeași perioadă. Aşadar se pune problema cine ne va plăti nouă, celor de 35-40 de ani, pensiile, cum se va întreţine mecanismul solidarităţii sociale promovat de părinţii fondatori ai Uniunii Europene? Cât despre cine va susţine pensiile generaţiei “La Dâmburi”, mi-e şi frică să mă gândesc.

  De aceea, astfel de tineri, precum sătmărenii implicați în astfel de festivaluri, au puterea și vor să schimbe ceva, să oprească acest declin alarmant. Toată puterea stă în mâinile lor, iar eu, personal, nu pot decât să stau liniștit că astfel de tineri ne vor conduce destinele peste câțiva ani. Acești tineri nu mai fac compromisuri. Ei au puterea să schimbe ceva în această parte a lumii și au demonstrat că pot și că o vor face!

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img