More


  Satu Mare aşteaptă asaltul imigranţilor

  =

  migranti

  De la Bucureşti se trag semnale reale de alarmă privind posibilele valuri de imigranţi. După ce “culoarul din Balcani” – Macedonia, Serbia via Ungaria – se va securiza, urmează, cel mai probabil, un culoar alternativă, care va avea drept cap de pod judeţul Satu Mare.

  Potrivit unor surse judiciare, deja fostele şi actualele reţele de călăuze din nord-vestul ţării şi-au intensificat contactele cu reţele din Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova.

  Ucraina – România, o rută reînnoită
  Ruta prin Ucraina nu este una chiar nouă. Aceasta a fost folosită intens de traficanţii de persoane până la începutul anilor 2000. Grupările de călăuze din Ucraina colaborau fructuos cu călăuzele din judeţul Satu Mare, cărora le predau migranţii pe care îi treceau ilegal peste fâşia verde. Sătmărenii îi preluau, îi transportau pe raza judeţului şi îi treceau ilegal peste frontiera verde dintre România şi Ungaria. În ţara vecină, migranţii erau preluaţi de alte călăuze locale, care le asigurau transportul până în ţări ca Germania sau Franţa. Colaborarea dintre călăuzele din Ucraina, România şi Ungaria era supervizată de mafia arabă sau cea kurdă, care asigura şi decontarea serviciilor, în funcţie de numărul migranţilor ajunşi la destinaţie.

  Pe filieră au intrat şi germanii
  Având în vederea amploarea fenomenului, care poate genera profituri substanţiale, pe filiera traficului de persoane au intrat deja şi cetăţeni din ţări occidentale, precum Germania. De exemplu, la începutul lunii iunie s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Petea pentru efectuarea formalităţilor de ieşire din ţară R. Mohammad, de 33 de ani, cetăţean german, de origine afgană, conducând autoturismul marca Opel Astra, înmatriculat în Germania. În autoturism călătorea o persoană de sex masculin, care a prezentat pentru control un paşaport polonez, document care în urma verificării de către poliţiştii de frontieră s-a constatat că este falsificat prin înlocuirea fotografiei titularului. Pe timpul cercetărilor s-a stabilit că persoana care a prezentat paşaportul polonez este cetăţean afgan, Mustafa A., de 22 de ani, persoană intrată legal pe teritoriul României, în prezent aflându-se la studii. Din declaraţiile lui Mustafa A. şi a verificărilor efectuate s-a stabilit că şoferul R. Mohammad s-a angajat să-i procure paşaportul, să-l călăuzească peste frontieră şi să-l transporte până în Germania contra unei sume de bani.

  România, preferată de afgani şi sirieni
  Migranţii din ţările arabe, în special Siria sau Afganistan, intră în România prin forţarea graniţei de sud-est. Dar pentru că majoritatea provin din ţări precum Siria sau Afganistan, state aflate în conflict militar, imigranţii primesc statutul de azil politic. Doar că, ajutaţi de călăuzele din România, aceştia ajung să forţeze şi graniţa de vest a ţării, în speranţa că ar putea ajunge în Occident. Spre ghinionul acestora, datorită unei supravegheri mai stricte a frontierei, indivizii sunt prinşi şi redirecţionaţi către Centrul regional de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil din Şomcuta Mare. Doar că, din cauza regimului semideschis al centrului, „azilanţii” profită din plin şi recidivează. Totul este un mare cerc vicios, în care România a devenit un mare azil. O zonă tampon între Orient şi Occident.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img