More  Big Brother reduce infracţionalitatea în Oaş

  - Advertisement -

  bigbrother

  În urmă cu doi ani, primarii din Ţara Oaşului se plângeau de faptul că infracţionalitatea în zonă este foarte ridicată. Multe case, în marea lor majoritate rămase goale după ce proprietarii au plecat la muncă în străinătate, au fost prădate de hoţi.

  În urmă cu circa un an, în aproape toate localităţile din Oaş au fost montate camere de supraveghere stradale, iar acest lucru a contribuit la reducerea considerabilă a infracţionalităţii.

  Furturi şi spargeri de locuinţe
  Fenomenul infracţional în localităţile din Ţara Oaşului era foarte ridicat în urmă cu circa doi ani. La vremea respectivă, primarii din zonă se plângeau că foarte multe case sunt prădate de hoţi, sunt sparte maşini, fiind înregistrate chiar şi tâlhării în plină stradă.
  Profitând de faptul că multe dintre casele oşenilor erau goale din cauza faptului că proprietarii erau plecaţi la muncă în străinătate, în zonă au fost formate adevărate găşti care dădeau spargeri de locuinţe. Unele dintre acestea erau chiar la pont.
  La acea vreme, primarii spunea că nu au posibilitatea de a angaja pază sătească, efectivele de poliţie erau foarte reduse, astfel că un sistem de supraveghere video ar fi mană cerească pentru a reduce fenomenul infracţionalităţii în zonă.

  Big Brother în tot Oaşul
  Începând încă de anul trecut, printr-un program elaborat în colaborare de Consiliul Judeţean şi consiliile locale, în aproape toate comunele din Ţara Oaşului au fost montate camere de supraveghere stradale. Singura care a făcut excepţie a fost comuna Călineşti-Oaş, motivul invocat de primarul Gheorghe Copil fiind acela că aleşii locali s-au opus acestui proiect.
  În medie, în fiecare comună au fost montate câte 15-20 de astfel de camere de supraveghere, iar primarii susţin că fenomenul infracţional a scăzut considerabil în urma acestui fapt. „Nu mai avem probleme cu furturile din locuinţe, cu maşini sparte sau cu tâlhăriile. Fenomenul infracţional în comuna noastră a scăzut foarte mult după ce au fost montate camerele de supraveghere”, a spus primarul comunei Turţ, Ioan Ciupac.
  În conses cu edilul şef al Turţului au fost aproape toţi primarii din zonă. „Şi la noi în comună se poate constata că fenomenul infracţional a scăzut. Camerele de supraveghere şi-au făcut simţită prezenţa. Ştiind că sunt montate în toate satele, infractorii nu au mai acţionat cu atâta curaj”, a spus şi viceprimarul comunei Gherţa Mică, Ioan Câcău.

  Paza sătească sau poliţie locală
  Cu toate acestea, edilii s-au plâns de efectivele foarte scăzute ale Poliţie în aceste comune. În această situaţie, primarilor li s-a recomandat să infiinţeze, la nivelul fiecărei comune, poliţia locală.
  Edilii nu au fost receptivi la această propunere afirmând că înfiinţarea poliţiei locale ar aduce primăriilor cheltuieli mult mai mari decât ar putea suporta. Primarii spun că mai degrabă şi-ar dori să reînfiinţeze paza sătească, care ar necesita cheltuieli mai reduse, însă legea nu permite, deoacamdată, acest lucru.
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  O parcare…

  0