“Bijuterii muzicale”, în deschiderea “Zilelor Muzicale Sătmărene”La Filarmonica “Dinu Lipatti” Satu Mare a debutat joi seara cea de-a 38-a ediţie a Festivalului Internaţional “Zilele Muzicale Sătmărene”, manifestare din cadrul stagiunii 2015-2016. Evenimentul este organizat de Filarmonica “Dinu Lipatti” Satu Mare în colaborare cu Consiliul Judeţean Satu Mare, Primăria Municipiului Satu Mare şi Consiliul Local Satu Mare şi se va desfăşura în perioada 24 septembrie – 16 octombrie.

La uvertura festivalului, care s-a desfăşurat în faţa unei săli pline, a participat şi o delegaţie din Germania, iar gazda manifestării a fost directorul general al Filarmonicii sătmărene, dr. Rudolf Fatyol. Cu această ocazie, directorul Filarmonicii a mulţumit publicului sătmărean pentru participarea sa numeroasă la concertele organizate de instituţia pe care o conduce, apoi a felicitat organizaţia Caritas Satu Mare pentru cei 25 de ani de existenţă.

Concertul de deschidere al festivalului a fost dirijat de directorul muzical al Filarmonicii, maestrul Franz Lamprecht. Spectacolul muzical a debutat cu Poloneza de Dvorak, urmat de Intrarea reginei din Saba din opera “Solomon”, de Handel. Concertul a continuat cu un superb moment Adagio religioso, de Mendelssohn, după care ritmul a crescut cu Procesiunea Sadarilor op. 10, de Ippolitow-Ivanov, respectiv Poloneză prezidenţială, de Sousa.

Prima parte s-a încheiat cu Andante festiv de Sibelius şi Wiener Burger, de Ziehrer. În partea a doua, concertul a fost deschis de o piesă de Schubert, urmată de Nimrod, de Elgar, respectiv Estudiantina op. 191, de Waldteufel. Cel mai spectaculos moment al serii a fost interpretarea extraordinară a orchestrei Filarmonicii sătmărene cu Pădurile din Krapfen, de Strauss. Spectacolul s-a încheiat în mod oficial cu un potpuriu din opereta “Văduva veselă”, de Lehar.

Ca de fiecare dată, când la pupitrul dirijoral se află maestrul Franz Lamprecht, nici de data aceasta n-au lipsit bisurile, orchestra interpretând o piesă de Liszt, respectiv un marş. Festivalul va continua duminică, începând cu ora 18.30, tot în sala Filarmonicii, cu un spectacol de muzică şi poezie de dragoste, “Pianul cu poeme”, care îi va avea ca protagonişti pe actriţa Daniela Nane, respectiv pianista Ioana Lupaşcu, evenimentul fiind prezentat de către Sebastian Crăciun, realizator Radio România.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts