Buni pentru primirea refugiaţilor, dar nu şi pentru SchengenPremierul Victor Ponta a luat poziţie vizavi de propunerea Comisiei Europene de repartizare între statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranţi sosiţi în Italia (15.600), Grecia (50.400) şi Ungaria (54.000). Conform acestei propuneri, România ar urma să primească 4.646 de imigranţi, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia şi 2.091 din Ungaria.

Premierul Victor Ponta a scos la iveală ipocrizia organismelor europene. “Poziţia României nu se condiţionează de chestiunea cu Schengen. Cei care ne solicită acum să fim solidari sunt aceiaşi care ne spun că nu suntem buni de Schengen. E un pic de ipocrizie!”, a scris premierul Victor Ponta pe Facebook, sâmbătă seară.

Poziţia premierului Victor Ponta relevă un adevăr dureros. Deşi România şi Bulgaria îndeplinesc de mai multă vreme condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen, aderarea celor două ţări a fost amânată în mod constant pe considerente politice. Acum, aceleaşi ţări care au decis că nu suntem suficient de buni pentru Spaţiul Schengen, apelează la sprijinul României în privinţa refugiaţilor. Deşi ţara noastră are capacitatea de a asigura primirea a doar 1.785 de refugiaţi, încearcă să ne forţeze să primim de două ori şi jumătate mai multe persoane.

Aceeaşi poziţie a adoptat-o şi preşedintele Klaus Iohannis. Şi acesta a declarat că România nu îşi poate permite să primească mai mult de 1.785 de refugiaţi, întrucât aceasta este capacitatea maximă. De altfel, situaţia privind cotele de refugiaţi va fi discutată în cadrul unei şedinţe a CSAT convocată pentru această săptămână.

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a anunţat ieri că azi, la şedinţa Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), va vota împotriva cotelor obligatorii.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts