Cum e influențat sportul de noul Cod Fiscalspectatori

Cele două camere ale Parlamentului au aprobat noul Cod Fiscal, pe care l-au trimis către promulgare preşedintelui României, Klaus Iohannis. Acesta a promulgat luni Codul Fiscal. Dincolo de toate aspectele economice, va fi extrem de interesant de urmărit cum noile prevederi vor afecta şi viaţa sportivă din ţară. Schimbările sunt extrem de interesante şi vin în ajutorul publicului spectator, al sportivilor de performanţă, precum şi al sistemului privat, care poate investi mai uşor în această latură.

Conform noului cod fiscal excepţia de la cota standard de TVA pentru biletele de acces la evenimentele sportive reprezintă o armonizare a prevederilor legislative naţionale . O companie va avea posibilitatea de a acorda cu titlu de sponsorizare o sumă de bani până în limita de 0,5% din cifra de afaceri din 20% impozit datorat. Până acum, procentul era stabilit la 0,3% . O altă modificare importantă apare în cazul cotelor procentuale ale asigurărilor sociale.

Care sunt noile schimbări şi ce efect au ele
Art. 291 alin. (3) prevede o cotă redusă la 5% a TVA-ului perceput pentru accesul la evenimentele sportive. Această excepţie de la cota standard de TVA pentru biletele de acces la evenimentele sportive reprezintă o armonizare a prevederilor legislative naţionale. Un alt punct important este Art. 25, care măreşte plafonul pentru acordarea de sponsorizări. Astfel, o companie va avea posibilitatea de a acorda cu titlu de sponsorizare o sumă de bani până în limita de 0,5% din cifra de afaceri din 20% impozit datorat. Până acum, procentul era stabilit la 0,3%. Sponsorizarea poate constitui o sursă de finanţare privată şi prin mărirea plafonului sumele disponibile vor creşte proporţional.

De asemenea, sportivii care vor îndeplini obiective de performanţă au prevederi referitoare la neimpozitarea primelor. Acestea îşi extind sfera de aplicare şi asupra cluburilor sportive. Primele/ indemnizaţiile acordate sportivilor sau staffului tehnic pentru obţinerea calificării/ participării la competiţii intercluburi oficiale europene sau mondiale vor fi scutite de impozit. Practic, se va încasa suma integrală. O altă modificare importantă apare în cazul cotelor procentuale ale asigurărilor sociale. În situaţia în care un venit depăşeşte cuantumul de cinci salarii medii brute, cota pentru asigurări sociale plătite de angajat şi angajator şi pentru asigurarea socială de sănătate plătită individual va fi plafonată în limita celor cinci salarii medii brute, urmând ca orice sumă care depăşeşte acest plafon să nu mai fie impozitată cu aceste trei categorii de contribuţii sociale.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts