Enigme ale votului secret?!Nu este deloc surprinzător că, aşa cum anunţa încă din sesiunea parlamentară trecută, PNL s-a grăbit să folosească cel mai inportant instrument pe care îl are la îndemână pentru a accede la putere. Altfel spus, prin noua şi la fel de încăpăţânata menţiune de cenzură depusă, liberalii vechi şi noi, înfrăţiţi cu pedeliştii născuţi şi crescuţi de Traian Băsescu, îşi propun să schimbe configuraţia politică a Parlamentului şi Guvernului. Este, desigur, dreptul opoziţiei să încerce şi să spere dar stresul cu care oamenii lui Blaga şi Gorghiu fac socoteli numărând bob cu bob voturile parlamentarilor pe care ar putea conta pare desprins dintr-o comedie tragică. Iar argumentele, dacă acestea există, sunt neconvingătoare.

Textul moţiunii dă impresia că a fost scris cu mâna stângă, pe un ton plângăcios, asemenea postării pe blog a unui îndrăgostit neînţeles, dar hotărât să viseze cu ochii deschişi. La fel, subiectul moţiunii de cenzură se dovedeşte total neinspirat şi se concentrează pe un singur personaj: pe Victor Ponta sau mai exact pe neajunsurile sale personale. Aceasta în condiţiile în care o moţiune de cenzură ar trebui să vizeze o sancţiune sau sancţiuni grave la adresa unui Guvern care conduce prost. Numai că Guvernului Ponta nu i se poate face un asemenea reproş.

Asemenea celui ce mizează pe paiul salvator, liderii liberali mizează pe posibilele enigme ale votului secret. Adică pe trădarea fariseilor cozi de topor ale politichiei. Desigur, la adăpostul votului secret multe se pot întâmpla. Dar repetatele declaraţii ale liderilor PSD sunt în măsură să spulbere şi această aşteptare a liberalilor. Iar Gabriel Oprea, propovăduitorul interesului naţional în numele UNPR, are prilejul să demonstreze că între vorbă şi faptă nu există diferenţe.

Nu în cele din urmă, ar fi posibil ca PNL să simuleze doar activitatea de opoziţie, mascând incoerenţele interne inclusiv prin iniţierea acestei moţiuni de cenzură, dar care să se dovedească o gogoaşă, pur şi simplu. Urmează să ne dăm seama la votul din Parlament.

Voicu D. Rusu

 

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts