Explozie la o fabrică, simulată la Tăşnadsimu1

O explozie cu şase-şapte răniţi a avut loc sâmbătă la o fabrică din oraşul Tăşnad. Membrii Asociaţiei Multisalva, alături de pompierii voluntari din Lazuri şi Santău, angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi poliţiştii locali din Tăşnad au intervenit prompot pentru a ajuta victimele exploziei. Din fericire a fost vorba doar de un exerciţiu de simulare a unei situații de urgență de mare amploare în județul Satu Mare, cu implicarea unor specialiști, voluntari, din Germania.

Un scenariu atent pregătit
Scenariul exerciţiului a fost atent pregătit, având ca scop de a exersa cooperarea în astfel de cazuri de criză majoră. Cu atât mai mult cu cât o fabrică de mobilă a ars în întregime în Tăşnad în urmă cu câţiva ani, a declarat preşedintele Asociaţiei ”Prieteni și susținători ai proiectelor sociale din Tășnad”, Werner Kessler.

simu2

Participanţii nu au avut acces la scenariul exerciţiului, fiind obligaţi să se adapteze celor constatate la faţa locului. Salvamontiştii de la Multisalva şi pompierii voluntari au trebuit să-i găsească pe răniţi într-un fum dens, asemenea cu cel întâlnit într-o situaţie reală. A fost adus chiar şi un câine pentru a ajuta la căutarea răniţilor. În cadrul intervenţiei, a fost necesară inclusiv coborârea de către salvamontişti a unui muncitor rănit pe un utilaj aflat la înălţime. De asemenea, “răniţii” au fost transportaţi de urgenţă la Secţia Tăşnad a Spitalului Judeţean.

Concluzii pozitive
La evaluarea finală, primarul Vasile Mitraşca s-a declarat mulţumit de felul în care s-a intervenit în cadrul exerciţiului de simulare, fiind convins că la fel de bine s-ar acţiona şi în cazul unor situaţii reale. Partenerii germani, prin preşedintele Asociaţiei ”Prieteni și susținători ai proiectelor sociale din Tășnad”, Werner Kessler, s-au declarat impresionaţi de capacitatea de intervenţie a participanţilor la exerciţiu. Grupul de germani a fost alăcuit din specialiști cu experiență în domeniul acordării primului ajutor, salvare, precum și inspectori ai Protecției Civile, traineri în asistenţă de urgenţă în caz de calamitate.

simu3

Preşedintele Asociaţiei Multisalva, Szabolcs Fulop, a afirmat că este mulţumit de modul în care s-a desfăşurat exerciţiul, adăugând că membrii asociaţiei vor să-şi îmbunătăţească tehnicile şi timpii de intervenţie.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts