FDG vrea să meargă independent în alegerile de anul viitorfdg

După un sfert de secol de colaborare cu UDMR, liderii Forumului Democrat German Satu Mare au luat decizia de a-și încerca singuri norocul în alegerile de anul viitor. Din câte se pare, mai există un singur hop. Este vorba despre un sondaj de opinie care va fi efectuat în rândul comunității șvăbești din municipiul Satu Mare, care înseamnă circa 2% din populația municipiului.

Dacă comunitatea germană va da un aviz favorabil, FDG va merge singur în alegeri. De altfel, au fost stabiliți deja și potențialii candidați, fiind vorba despre președintele Organizației Județene a FDG, Ioan Leitner, vicepreședintele Organizației Județene a FDG, Ștefan Reszler, respectiv președintele Organizației Municipale Satu Mare a FDG, Iosif Holczli.

Urmează un sondaj de opinie
Anunțul a fost făcut public ieri, în cadrul unei conferință de presă de către liderii FDG Satu Mare. ”Forumul Democrat al Germanilor este implicat în viața politică și administrativă a comunităților din județul Satu Mare unde trăiesc etnici germani prin cei șapte primari, șapte viceprimari și cei 38 de consilieri locali aleși pe listele FDG. În orașele Satu Mare, Tășnad, Ardud și Carei forumul este reprezentat de consilieri aleși pe listele UDMR. În perioda următoare Forumul German va face un sondaj de opinie în rândul cetățenilor din municipiul Satu Mare cu dorința de a vedea poziția de care se bucură în opinia electoratului. Cu toate că ponderea germanilor din municiliul Satu Mare, declarată conform recensământului din 2011, reprezintă doar puțin peste 1% din populație, aceasta este foarte activă, bine integrată în societate și deschisă. Din aceste considerente precum și din faptul că din punct de vedere al promovării economiei județului Forumul German este pe primul loc, considerăm că a venit momentul ca la alegerile locale din anul 2016 să participăm cu candidați proprii atât pentru Primăria cât și pentru Consiliul Local al municipiului Satu Mare. O decizie in acest sens urmeaza sa fie luata dupa evaluarea rezultatelor sondajului. Forumul German are persoane integre, competente si cu experiență care ar putea să patricipa la conducerea urbei noastre în slujba tuturor cetățenilor”, a spus Ioan Leitner.

Alternative și alternative
Totuși, în cazul în care comunitatea germană va considera prematură o astfel de măsură, liderii FDG au luat în calcul două posibilități de a intra în alianță. Este vorba despre partenerii tradiționali – UDMR, respectiv PNL. Totuși, liderii FDG susțin că cel mai viabil proiect ar fi cu UDMR. Cu toate acestea, liderii FDG pun trei condiții esențiale. Și anume: acolo unde există un primar FDG să nu existe un contracandidat de la UDMR. De asemenea, acolo unde nici FDG nici UDMR nu au primar, candidatul să fie stabilit în urma unui sondaj de opinie, respectiv toți aleșii FDG, fie consilieri locali sau județeni, să aibă libertate de conștiință și de acțiune.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts